To była ulubiona zupa Karola z początku rozszerzania diety. Podawałam ją w dwojaki sposób. Dla siebie w wersji kremu z dodatkiem śmietany kokosowej. Zblendowaną zupę Karol dostawał w kubeczku. Jednocześnie w misce serwowałam mu duże kawałki warzyw z dodatkiem makaronu ze strączków, kulek z ryżu czy fasolą. Jest to świetna zupa na każdy etap rozszerzania diety. Do picia z kubeczka, do jedzenia ręką i do nauki posługiwania się sztućcami.


Zupa z cukinii i groszku
Lista składników:
- 1 cukinia
- 1 szklanka groszku (używam mrożonego)
- 1 mała cebula
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół (m.in. pietruszka, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn)
- 1 łyżka śmietany (używam kokosowej, ale można dać krowią)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
- Cebulę, cukinię, pietruszkę i ziemniaki kroję w dużą kostkę, a czosnek w plasterki.
- Cebulę wkładam do garnka i duszę z dodatkiem oliwy na niewielkiej mocy palnika. Gdy jest miękka dodaję pozostałe pokrojone warzywa oraz przyprawy i duszę jeszcze przez chwilę.
- Dolewam wodę i dosypuję zamrożony groszek. Całość gotuję na małej mocy palnika ok 25 minut lub do momentu aż warzywa zrobią się miękkie.
- Do lekko przestudzonej zupy dolewam śmietaną i dokładnie mieszam. Używając krowiej należy uważać, aby śmietana nie zważyła się.
- Podaję z ulubionymi dodatkami. Mój syn najcześciej dostawał makaron ze strączków (do kupienia m.in. w Lidlu).
Jeśli rozszerzasz dietę metodą BLW, a Twoje dziecko nie radzi sobie z jedzeniem zupy lub masz wątpliwość jak to ogarnąć to odsyłam Cię do odpowiedniego wpisu ➡️ Jak podać dziecku zupę przy BLW?