Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kotlety mielone i klopsiki. Często robię je na obiad, bo szybko można przygotować posiłek nawet na 2-3 dni. Wystarczy niewielka zmiana dodatków i dzięki temu każdego dnia można jeść coś innego niewielkim nakładem pracy. Tym razem poszłam o krok dalej i przygotowałam zupę klopsikową. Zabierałam się do tego przepisu od bardzo dawna. Tak powstała zupa pomidorowa z klopsikami. Moje pulpety przygotowałam z mięsa wołowego, więc są świetnym źródłem żelaza. Warto podać je z dodatkiem świeżej natki pietruszki, dzięki czemu uzyskuje się prawdziwy żelazny obiad.

Zupa pomidorowa z klopsikami
Lista składników na klopsiki:
- 350 g mięsa mielonego (używam wołowiny)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki kaszy manny (suchej)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do posmarowania patelni
Lista składników na zupę:
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 por (biała część)
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 liść laurowy
- 300 ml wody
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od przygotowania warzyw. Por kroję na pół (później zostanie zblendowany), marchewkę i ziemniaki w kostkę. Umieszczam warzywa w garnku i podsmażam z dodatkiem oleju. Następnie dosypuję zioła prowansalskie i liść laurowy. Całość zalewam wodą i wstawiam do gotowania na niewielkiej mocy palnika.
- W kolejnym kroku mięso umieszczam w misce. Wbijam jajko i dosypuję kaszę mannę. Mieszam wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Mięso może wydawać się dość mokre, niemniej nie należy dosypywać więcej kaszy, ponieważ kotlety wyjdą zbyt twarde.
- Następnie klopsiki umieszczam na patelni lekko muśniętej olejem. Obsmażam je z każdej strony i przekładam do gotującej się zupy. Gotuję ok 15-20 minut.
- W międzyczasie wyławiam por z zupy i blenduję go na gładki krem. Następnie przelewam go do garnka, aby zagęścić zupę.
- Gdy kotlety są już gotowe do zupy dolewam passatę pomidorową. Mieszam, gotuję jeszcze 5 minut i gotowe! Zupę podaję ze świeżą natką pietruszki, aby podbić ilość żelaza oraz poprawić jego wchłanianie poprzez witaminę C.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama
Lista składników na klopsiki:
- 350 g mięsa mielonego (używam wołowiny)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki kaszy manny (suchej)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do posmarowania patelni
Lista składników na zupę:
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 por (biała część)
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka
- 1 liść laurowy
- 300 ml wody
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od przygotowania warzyw. Por kroję na pół (później zostanie zblendowany), marchewkę i ziemniaki w kostkę. Umieszczam warzywa w garnku i podsmażam z dodatkiem oleju. Następnie dosypuję zioła prowansalskie i liść laurowy i