Zupa pomidorowa z klopsikami. Klopsikowa. BLW.

Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kotlety mielone i klopsiki. Często robię je na obiad, bo szybko można przygotować posiłek nawet na 2-3 dni. Wystarczy niewielka zmiana dodatków i dzięki temu każdego dnia można jeść coś innego niewielkim nakładem pracy. Tym razem poszłam o krok dalej i przygotowałam zupę klopsikową. Zabierałam się do tego przepisu od bardzo dawna. Tak powstała zupa pomidorowa z klopsikami. Moje pulpety przygotowałam z mięsa wołowego, więc są świetnym źródłem żelaza. Warto podać je z dodatkiem świeżej natki pietruszki, dzięki czemu uzyskuje się prawdziwy żelazny obiad. 

zupa pomidorowa z klopsikami klopsikowa

Zupa pomidorowa z klopsikami

Lista składników na klopsiki:
  • 350 g mięsa mielonego (używam wołowiny)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kaszy manny (suchej)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do posmarowania patelni
Lista składników na zupę:
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 por (biała część)
  • 250 ml passaty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 liść laurowy
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oleju 
Sposób przygotowania: 
  • Zaczynam od przygotowania warzyw. Por kroję na pół (później zostanie zblendowany), marchewkę i ziemniaki w kostkę. Umieszczam warzywa w garnku i podsmażam z dodatkiem oleju. Następnie dosypuję zioła prowansalskie i liść laurowy. Całość zalewam wodą i wstawiam do gotowania na niewielkiej mocy palnika. 
  • W kolejnym kroku mięso umieszczam w misce. Wbijam jajko i dosypuję kaszę mannę. Mieszam wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Mięso może wydawać się dość mokre, niemniej nie należy dosypywać więcej kaszy, ponieważ kotlety wyjdą zbyt twarde. 
  • Następnie klopsiki umieszczam na patelni lekko muśniętej olejem. Obsmażam je z każdej strony i przekładam do gotującej się zupy. Gotuję ok 15-20 minut. 
  • W międzyczasie wyławiam por z zupy i blenduję go na gładki krem. Następnie przelewam go do garnka, aby zagęścić zupę. 
  • Gdy kotlety są już gotowe do zupy dolewam passatę pomidorową. Mieszam, gotuję jeszcze 5 minut i gotowe! Zupę podaję ze świeżą natką pietruszki, aby podbić ilość żelaza oraz poprawić jego wchłanianie poprzez witaminę C. 

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 

Lista składników na klopsiki:

  • 350 g mięsa mielonego (używam wołowiny)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kaszy manny (suchej)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do posmarowania patelni

Lista składników na zupę:

  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 por (biała część)
  • 250 ml passaty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka 
  • 1 liść laurowy
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oleju 

Sposób przygotowania: 

  • Zaczynam od przygotowania warzyw. Por kroję na pół (później zostanie zblendowany), marchewkę i ziemniaki w kostkę. Umieszczam warzywa w garnku i podsmażam z dodatkiem oleju. Następnie dosypuję zioła prowansalskie i liść laurowy i 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *