Zupa pomidorowa z ryżem i kalafiorem. BLW.

Gęsta, aromatyczna, intensywnie czerwona i lekko kwaśna. To są moje pierwsze skojarzenia z zupą pomidorową. Taka też jest ta pomidorówka z ryżem i kalafiorem. Połączenie mało oczywistych składników często daje ciekawy efekt. Kalinka zaskakująco zjadła prawie całą swoją porcję. 

Kolor zupy i smak w dużej mierze zależą od rodzaju i jakości wykorzystanej passaty. Ja użyłam przecieru składającego się wyłącznie z pomidorów z upraw ekologicznych. Moja zupa ma tak intensywny smak, że nie wymaga już doprawiania solą i pieprzem. 

Zupa pomidorowa z ryżem i kalafiorem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 45 min
Lista składników
  1. 1 szklanka passaty pomidorowej (można użyć pomidorów w puszcze, a w sezonie świeżych pomidorów)
  2. kawałek chudego mięsa (u mnie cielęcina na gulasz)
  3. 4 cm pora (biała część)
  4. 1 duża marchewka
  5. 1 korzeń pietruszki
  6. kawałek korzenia selera (mniej więcej tyle co pietruszki)
  7. 3 różyczki kalafiora
  8. 5 łyżek ryżu (u mnie mieszkanka rice&more: ryż pełnoziarnisty, kasza bulgur, amarantus i komosa ryżowa)
  9. 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  10. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  11. 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  12. 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  13. kilka nitek szafranu (opcjonalnie)
  14. kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie)
  15. 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
  1. Mięso i por kroję w bardzo drobną kostkę. Umieszczam w garnku wraz z oliwą i duszę na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler myję, obieram i kroję w drobną kostkę. Dorzucam do garnka, duszę jeszcze przez chwilę i zalewam wodą (ok 0,7l). Dosypuję przyprawy: lubczyk, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szafran i pieprz syczuański.
  3. Mieszam wszystkie składniki i doprowadzam do stanu na moment przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika prawie do minimum (3 na płycie indukcyjnej) i gotuję pod przykryciem przez godzinę.
  4. Różyczki kalafiora myję i kroję na małe kawałki. Dorzucam do garnka wraz z opłukanym ryżem (u mnie gotowa mieszanka ryżu i innych ziaren).
  5. Dolewam passatę pomidorową. Jeżeli płyn nie zakrywa wszystkich warzyw to uzupełniam jego poziom wodą.
  6. Gotuję na niewielkim ogniu do momentu aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie.
Uwagi
  1. Z podanych ilości ugotowałam 1,5 l bardzo gęstej zupy, która wystarczyła dla mnie i Kalinki na 2 dni.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *