Gęsta, aromatyczna, intensywnie czerwona i lekko kwaśna. To są moje pierwsze skojarzenia z zupą pomidorową. Taka też jest ta pomidorówka z ryżem i kalafiorem. Połączenie mało oczywistych składników często daje ciekawy efekt. Kalinka zaskakująco zjadła prawie całą swoją porcję.
Kolor zupy i smak w dużej mierze zależą od rodzaju i jakości wykorzystanej passaty. Ja użyłam przecieru składającego się wyłącznie z pomidorów z upraw ekologicznych. Moja zupa ma tak intensywny smak, że nie wymaga już doprawiania solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z ryżem i kalafiorem
2017-11-09 21:22:24

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 hr 45 min
Lista składników
- 1 szklanka passaty pomidorowej (można użyć pomidorów w puszcze, a w sezonie świeżych pomidorów)
- kawałek chudego mięsa (u mnie cielęcina na gulasz)
- 4 cm pora (biała część)
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera (mniej więcej tyle co pietruszki)
- 3 różyczki kalafiora
- 5 łyżek ryżu (u mnie mieszkanka rice&more: ryż pełnoziarnisty, kasza bulgur, amarantus i komosa ryżowa)
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- kilka nitek szafranu (opcjonalnie)
- kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Mięso i por kroję w bardzo drobną kostkę. Umieszczam w garnku wraz z oliwą i duszę na małym ogniu pod przykryciem.
- Marchewkę, pietruszkę i seler myję, obieram i kroję w drobną kostkę. Dorzucam do garnka, duszę jeszcze przez chwilę i zalewam wodą (ok 0,7l). Dosypuję przyprawy: lubczyk, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szafran i pieprz syczuański.
- Mieszam wszystkie składniki i doprowadzam do stanu na moment przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika prawie do minimum (3 na płycie indukcyjnej) i gotuję pod przykryciem przez godzinę.
- Różyczki kalafiora myję i kroję na małe kawałki. Dorzucam do garnka wraz z opłukanym ryżem (u mnie gotowa mieszanka ryżu i innych ziaren).
- Dolewam passatę pomidorową. Jeżeli płyn nie zakrywa wszystkich warzyw to uzupełniam jego poziom wodą.
- Gotuję na niewielkim ogniu do momentu aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie.
Uwagi
- Z podanych ilości ugotowałam 1,5 l bardzo gęstej zupy, która wystarczyła dla mnie i Kalinki na 2 dni.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/