Zupa pomidorowa z papryką i soczewicą. BLW.

Zupy nie goszczą u nas na obiad zbyt często. Pomimo tego, że 15-miesięczna Kalina świetnie radzi sobie z jedzeniem łyżką to i tak konsystencja zupy nie odpowiada jej. Warzywa muszą być podane w dużych kawałkach, które można wziąć do ręki. Najlepiej, aby były pieczone lub po prostu ugotowane w niezmienionej formie. Opcjonalnie mogą zostać przerobione na muffinki lub placuszki. Co pewien czas podejmuję próby podania Kalinie zupy w celu sprawdzenia czy jej upodobania uległy zmianie. Zupa pomidorowa z papryką i soczewicą niestety nie przypadła mojemu dziecku do gustu.  A szkoda, bo wyszła wyśmienicie. Jako że tata Kalinki także nie jest fanem zup to cała przygotowana porcja wylądowała na moim talerzu. 

Zupa pomidorowa z papryką i soczewicą
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
40 min
Lista składników
  1. 1 szklanka gęstej passaty pomidorowej
  2. 1 czerwona papryka
  3. 1/2 małej cebuli
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 2 łyżki czerwonej soczewicy
  6. 100 ml wody
  7. szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
  1. Cebulę, czosnek i paprykę kroję w kostkę. Do rondelka wlewam oliwę i wrzucam warzywa. Podsmażam aż cebula się zeszkli.
  2. Wlewam passatę i wodę oraz dosypuję soczewicę i zioła.
  3. Doprowadzam do stanu na chwilę przed zagotowaniem i zmniejszam moc palnika do minimum. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Wyłączam palnik, gdy papryka i soczewica są miękkie.
  5. Podaję z ugotowaną kaszą bulgur, która pozostała z obiadu z dnia wczorajszego.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
zupa pomidorowa z papryka i cukinia

zupa pomidorowa z papryka i cukinia



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *