Zupa kukurydziana z dynią. BLW.

Czas kiedy dzieci są chore to czas ekspresowych obiadów. Nie ma opcji na długie stanie przy garach. Najczęściej gotuję wspólnie z dziećmi, więc potrawa musi być łatwa w przygotowaniu. Nie chce mi si robić wyszukanych dań, bo umówmy się zakatarzone dziecko z gorączką, kaszlem czy bólem gardła raczej nie rzuci się na posiłek i często całkowicie wzgardzi obiadem. Dlatego idę wówczas na łatwiznę i ograniczam się do zup, makaronów, klusek czy innych prostych, ale sycących potraw. 

Zupa z dyni i kukurydzy

Lista składników:

  • 250 g kukurydzy z puszki (waga po odlaniu zalewy)
  • 300 g dyni 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak 
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • woda – ilość tyle, aby zakryć warzywa
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczki kurkumy 
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki soli (pomiń w porcji dla dzieci)
  • 1/2 łyżeczki papryki cayenne (pomiń w porcji dla dzieci)

Sposób przygotowania: 

  • Cebulę, ziemniaka i dynię kroję na kawałki. Umieszczam je w garnku wraz z olejem i podsmażam. Po ok 2 minutach dorzucam czosnek, liście laurowe, słodką paprykę i kurkumę. Podsmażam jeszcze przez chwilę i zalewam warzywa wodą. Gotuję ok 15 minut lub do momentu aż zaczną robić się miękkie. 
  • Kukurydzę płuczę na sitku pod bieżącą wodą i dorzucam do garnka. Dolewam passatę pomidorową i gotuję jeszcze 10 minut. 
  • Wyciągam liście laurowe i pozostawiam do lekkiego ostygnięcia. Następnie przewal zupę do kielicha blendera i miksuję na wysokich obrotach na gładki krem. Używając blendera ręcznego kukurydza może nie zblendować się idealnie gładko, ale to nie problem. 
  • Odlewam porcję dla dzieci, a resztę doprawiam solą i ostrą papryką. 
  • Podaję z makaronem z soczewicy i prażonym sezamem. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

zupa kukurydziana z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *