Czas kiedy dzieci są chore to czas ekspresowych obiadów. Nie ma opcji na długie stanie przy garach. Najczęściej gotuję wspólnie z dziećmi, więc potrawa musi być łatwa w przygotowaniu. Nie chce mi si robić wyszukanych dań, bo umówmy się zakatarzone dziecko z gorączką, kaszlem czy bólem gardła raczej nie rzuci się na posiłek i często całkowicie wzgardzi obiadem. Dlatego idę wówczas na łatwiznę i ograniczam się do zup, makaronów, klusek czy innych prostych, ale sycących potraw.

Zupa z dyni i kukurydzy
Lista składników:
- 250 g kukurydzy z puszki (waga po odlaniu zalewy)
- 300 g dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 250 ml passaty pomidorowej
- woda – ilość tyle, aby zakryć warzywa
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli (pomiń w porcji dla dzieci)
- 1/2 łyżeczki papryki cayenne (pomiń w porcji dla dzieci)
Sposób przygotowania:
- Cebulę, ziemniaka i dynię kroję na kawałki. Umieszczam je w garnku wraz z olejem i podsmażam. Po ok 2 minutach dorzucam czosnek, liście laurowe, słodką paprykę i kurkumę. Podsmażam jeszcze przez chwilę i zalewam warzywa wodą. Gotuję ok 15 minut lub do momentu aż zaczną robić się miękkie.
- Kukurydzę płuczę na sitku pod bieżącą wodą i dorzucam do garnka. Dolewam passatę pomidorową i gotuję jeszcze 10 minut.
- Wyciągam liście laurowe i pozostawiam do lekkiego ostygnięcia. Następnie przewal zupę do kielicha blendera i miksuję na wysokich obrotach na gładki krem. Używając blendera ręcznego kukurydza może nie zblendować się idealnie gładko, ale to nie problem.
- Odlewam porcję dla dzieci, a resztę doprawiam solą i ostrą papryką.
- Podaję z makaronem z soczewicy i prażonym sezamem.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama
