Wiosna mogłaby trwać cały rok. Uwielbiam ten wysyp świeżych owoców i warzyw. A już w szczególności kocham pomidory malinowe. Gdy tylko pojawiły się na straganach dojrzałe malinówki nie odmówiłam sobie ugotowania z nich zupy. Pomidorówka z passaty czy pomidorów z puszki chowa się przy tej ze świeżych pomidorów. Do zupy dodałam odrobinę mleko kokosowego, więc zyskała sporo na charakterze. Nawet Kalina, która za zupami nie przepada zjadła kilka łyżek. Jeżeli nie lubisz smaku kokosa zupę można zabielić jogurtem lub śmietaną. Będzie smaczna także bez dodatków.

Zupa krem ze świeżych pomidorów
2018-05-23 14:09:15

Drukuj przepis
Lista składników
- 3 duże i dojrzałe pomidory malinowe
- 1/2 cebuli
- 5 cm pora
- 5 łyżek gęstego mleka kokosowego (u mnie Real Thai)
- 200 bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- sól himalajska (ilość do smaku, pomiń w porcji dla dziecka)
- świeżo zmielony pieprz (ilość do smaku, pomiń w porcji dla dziecka)
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Cebulę i por drobno siekam. Umieszczam w garnku wraz z olejem i smażę na małym ogniu do momentu aż cebula zeszkli się.
- Pomidory umieszczam w misce i zalewam świeżo zagotowaną wodą. Pozostawiam na minut, aby skórka odeszła. Obrane pomidory kroję w kostkę i dokładam do garna.
- Dosypuję pietruszkę, zioła prowansalskie i lubczyk. Smażę całość na małym przez 2-3 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dolewam bulion. Doprowadzam zupę do stanu na chwilę przed zagotowanie. Następnie zmniejszam moc palnika prawie od minimum. Gotuję pod przykryciem ok 20 minut. Pomidory powinny prawie rozpaść się.
- Zdejmuję zupę z palnika i dodaję mleczko kokosowe. Miksuję całość na gładki krem.
- Odkładam porcję dla malucha, a resztę doprawiam solą i pieprzem.
- Podaję z ulubionymi dodatkami - u mnie ryż (ugotowany osobno), migdały w płatkach i olej z pestek dyni (polewam nim przestudzoną zupę).
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
