Zupa krem z pieczonych warzyw. BLW.

Ta zupa krem z pieczonych warzyw powstała z potrzeby wykorzystania ogromnego zapasu warzyw, za którymi nie przepadam, a które trafiły do mojej lodówki. Znalazły się tam, ponieważ uratowałam je przed wyrzuceniem na śmietnik. 

Zacznę od tego, że wkręciłam się ostatnio w temat ratowania jedzenia. Korzystam z aplikacji ToGoodToGo, dzięki której za niewielką opłatą odbieram ze sklepów jedzenie, nienadające się już do sprzedaży. Gdyby nie zostało sprzedane w ten sposób to trafiłoby na śmietnik. Z pewnością te owoce i warzywa nie spełniają sklepowych norm, jednak nadal są w dobrym stanie i można je zjeść. Czasami kiść winogron ma kilka rozgniecionych sztuk, pomidory są bardzo miękkie, sałata straciła jędrność lub marchewka ma zwiędłą natkę. Nigdy jednak nie wiem co znajdzie się w paczce, którą kupują. I tak jednego dnia jest ona mega różnorodna, a kolejnego dostaję 10 pietruszek i wielgachny seler. Wówczas trzeba kombinować i jak to w takich sytuacjach bywa powstają na prawdę fajne przepisy. 

Zupa to bez wątpienia najlepszy sposób, aby upchnąć wszystkie „problematyczne” warzywa, dlatego na koniec podrzucam inne przepisy na zupy dla dzieci

krem z pieczonych warzyw

Zupa krem z pieczonych warzyw

Lista składników:

  • 1 mały seler lub 1/2 dużego (korzeń)
  • 4 korzenie pietruszki 
  • 3 duże różyczki kalafiora
  • 4 ziemniaki 
  • 1 biała część pora
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleczka kokosowego 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • sól do smaku (opcjonalnie)
  • olej do skropienia warzyw i smażenia

Używam mleczka kokosowego Real Thai, które bez problemu kupisz w wielu sklepach internetowych.

Osób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności seler i pietruszki obieram, a potem kroję na kawałki. Kalafior dzielę na różyczki. Warzywa skrapiam olejem i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 40 minut w 200 stopniach. 
  • W międzyczasie ziemniaki obieram i kroję w kostkę, a por siekam na kawałki. Umieszczam warzywa w garnku i podsmażam z dodatkiem oleju. Całość zalewam wodą lub bulionem i gotuję na średniej mocy ok 20 minut. 
  • Następnie upieczone warzywa dokładam do garnka i całość  blenduję na gładki krem. Na koniec dolewam mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiam do smaku pieprzem, solą (nie dla niemowlaka) i gałką muszkatołową. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać więcej wody lub bulionu. 
Uwagi:
  • Do zupy można dodać 2-3 ząbki upieczonego czosnku lub doprawić zupę czosnkiem granulowanym. Z pewności podkręci to smak zupy.  
przepis na krem z pieczonych warzyw
pieczone warzywa

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *