W czasie upałów nie mam ochoty stać przy garach, gotować skomplikowanych obiadów i włączać piekarnika. Zamiast tego wieczorem gotuję zupę i serwuję ją na następny dzień tylko odrobinę podgrzaną. Nawet mój zupny niejadek decyduje się na zjedzenie odrobiny. Ja natomiast zacieram ręce, bo taka zupa to solidna porcja warzyw, a z tymi ostatnio jest kiepsko. Niestety powoli dopada nas neofobia i okres niejadka. Kalina nie chce próbować owoców i warzyw sezonowych. Akceptuje też coraz mniej rzeczy, z tego co jadła do tej pory. Ukochana niegdyś papryka nie smakuje już tak dobrze.

Zupa krem z papryki i świeżych pomidorów
2018-06-04 14:09:22

Drukuj przepis
Lista składników
- 2 czerwone papryki
- 4 dojrzałe pomidory malinowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 5 cm pora
- 1 ziemniak
- 400 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól morska do smaku (pomiń w porcji dla dziecka)
- świeżo zmielony pieprz do smaku (pomiń w porcji dla dziecka)
- makaron kukurydziany (można pominąć)
- parmezan (można pominąć)
Sposób przygotowania
- Cebulę i por siekam, a następnie umieszczam w garnku wraz z olejem. Smażę na małym ogniu do momentu aż cebula zeszkli się.
- Pomidory umieszczam w misce i zalewam świeżo zagotowaną wodą. Zdejmuję z nich skórkę i kroję na kawałki.
- Ziemniaka obieram i kroję. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i także kroję.
- Pomidory, paprykę i ziemniaka dodaję do garnka. Dosypuję bazylię, natkę pietruszki i lubczyk. Całość smażę przez chwilę. Dolewam bulion.
- Doprowadzam zupę do stanu na moment przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję pod przykryciem do momentu aż warzywa zrobią się miękkie.
- Zdejmuję zupę z palnika i pozostawiam do przestygnięcia. Następnie blenduję ją na gładki krem. Odlewam porcję dla malucha, a następnie doprawiam solą i pieprzem.
- Podaję z makaronem kukurydzianym i parmezanem.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 5 porcji.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
