Maj to miesiąc szparagów. Przyrządzam je wówczas prawie codziennie. Kalina nie jest ich wielką entuzjastka – zje tylko odrobinę jako dodatek do innego dania, np. w sosie lub z kaszą. Ja natomiast kocham szparagi miłością wielką i zwykle serwuję je w połączeniu z jajkiem sadzonym. Szparagi to niestety takie warzywo, którego część zwykle wyrzucałam. Zdrewniałe końcówki lądowały w koszu, bo nie miałam na nie pomysłu. Aż pewnego dnia postanowiłam ugotować z nich zupę. Do garnka powędrowała też cukinia i groszek, a smaku dodał parmezan.

Zupa krem z końcówek szparagów, cukinii i groszku. BLW.
2018-05-29 14:23:45

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Lista składników
- końcówki z 1 pęczka zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 1 szklanka groszku
- 1 ziemniak
- 1/2 cebuli
- 5 cm pora
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki mleczka kokosowego (gęstą cześć, można zamienić na nabiał)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól himalajska do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Cebulę i por drobno siekam. Umieszczam warzywa w garnku i smażę z odrobiną oleju.
- Ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję ziemniaka i smażę jeszcze przez chwilę.
- Ze świeżego pęczka szparagów odrywam końcówki. Wyrzucam te, które są wyraźnie zdrewniałe.
- Cukinię kroję w kostkę.
- Końcówki szparagów, cukinię i groszek dodaję do garnka. Doprawiam bazylią, natką i gałką muszkatołową. Dolewam bulion.
- Doprowadzam zupę do stanu na moment przez zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję zupę aż warzywa zrobią się miękkie (ok 20-25 minut).
- Pozostawiam zupę do przestygnięcia. Do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej zupy dodaję mleczko kokosowe i ząbek czosnku. Całość blenduję na gładki krem. Następnie przelewam zupę przez sitko, aby pozbyć się szparagowych „nitek”.
- Odlewam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą i pieprzem. Podaję z parmezanem i ekspandowaną komosą ryżową.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje zupy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/