Zupa krem z fasolki szparagowej. BLW.

Zupa krem która gotuje się praktycznie sama – uwielbiam takie szybkie przepisy. Ma piękny żółty kolor i jest aksamitnie gładka. Moje dzieci od razu ją polubiły, co w przypadku Kaliny nie bywa takie oczywiste. Ona niestety gardzi większością zup. U nas taka zupa krem najczęściej pojawia się na drugie śniadanie w weekendy lub jako podwieczorek po przedszkolu. Jeśli szukasz podobnego przepisu to sprawdź zupę krem dyniowo-kukurydzianą. 

Czy tak doprawioną zupę można podać niemowlakowi? To zależy. Teoretycznie curry w wersji łagodnej nadaje się dla maluchów. Niemniej należy upewnić się, że nie ma w składzie soli. W wielu sklepach można kupić mieszankę przypraw curry bez dodatku soli (klik, klik). 

zupa krem z fasolki szparagowej curry

Delikatna zupa curry z fasolki szparagowej

Lista składników:

  • 1 opakowanie żółtej fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 1 mały por (biała i jasno zielona część)
  • 1 średni batat
  • 1 ziemniak wielkości batata
  • 1 łyżeczka pasty curry (lub przyprawy, dopasuj ilość do preferencji)  
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml wody 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól i pieprz dla dorosłych i starszaków

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wkładam pokrojony por, ziemniaka i batata. Dolewam olej i smażę przez kilka minut.
  • Dolewam wodę i gotuję ok 10 minut. 
  • Dorzucam fasolkę szparagową i dokładam pastę curry. Gotuję do miękkości. 
  • Dolewam mleczko kokosowe i całość dokładnie blenduję na gładki krem.
  • Porcję dla dorosłych można doprawić solą i pieprzem.  

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 
zupa krem z fasolki szparagowej curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *