Zupa krem która gotuje się praktycznie sama – uwielbiam takie szybkie przepisy. Ma piękny żółty kolor i jest aksamitnie gładka. Moje dzieci od razu ją polubiły, co w przypadku Kaliny nie bywa takie oczywiste. Ona niestety gardzi większością zup. U nas taka zupa krem najczęściej pojawia się na drugie śniadanie w weekendy lub jako podwieczorek po przedszkolu. Jeśli szukasz podobnego przepisu to sprawdź zupę krem dyniowo-kukurydzianą.
Czy tak doprawioną zupę można podać niemowlakowi? To zależy. Teoretycznie curry w wersji łagodnej nadaje się dla maluchów. Niemniej należy upewnić się, że nie ma w składzie soli. W wielu sklepach można kupić mieszankę przypraw curry bez dodatku soli (klik, klik).

Delikatna zupa curry z fasolki szparagowej
Lista składników:
- 1 opakowanie żółtej fasolki szparagowej (mrożonej)
- 1 mały por (biała i jasno zielona część)
- 1 średni batat
- 1 ziemniak wielkości batata
- 1 łyżeczka pasty curry (lub przyprawy, dopasuj ilość do preferencji)
- 50 ml mleczka kokosowego
- 400 ml wody
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz dla dorosłych i starszaków
Sposób przygotowania:
- Do garnka wkładam pokrojony por, ziemniaka i batata. Dolewam olej i smażę przez kilka minut.
- Dolewam wodę i gotuję ok 10 minut.
- Dorzucam fasolkę szparagową i dokładam pastę curry. Gotuję do miękkości.
- Dolewam mleczko kokosowe i całość dokładnie blenduję na gładki krem.
- Porcję dla dorosłych można doprawić solą i pieprzem.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama
