Zupa krem z dyni i kalafiora. BLW.

Zupa pojawia się u nas niezbyt często. A to dlatego, że Kalina nie zjada ich zbyt chętnie i zwykle grymasi nad talerzem. Zupy gotuję zazwyczaj, gdy nie mam innej opcji obiadowej w zanadrzu, brakuje mi czasu na bardziej wyszukane dania lub zwyczajnie gdy w lodówce hula wiatr. Zupę można ugotować praktycznie ze wszystkiego i jest świetną opcją na mega porcję warzyw w ciągu dnia. 

Krem z dyni i kalafiora to przepis typu „co się nawinie”. Proporcje można modyfikować wg zawartości lodówki i własnych preferencji. Jako dodatki wybrałam makaron (dla Kaliny kukurydziane literki, jako obowiązkowy dodatek do zupy, dla reszty pełnoziarniste świderki polane oliwą czosnkową) i prażone pestki dyni. 

Zupa krem z dyni i kalafiora
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1/2 niewielkiego kalafiora
  2. kawałek dyni (ilość jak kalafior, użyłam dyni nelson)
  3. 2 marchewki
  4. 1/2 cebuli
  5. 5 cm pora (użyłam zielonej części)
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 1 łyżka oliwy z oliwek
  8. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  9. 1/4 łyżeczki kurkumy
  10. 1 liść laurowy
  11. świeżo zmielony pieprz
  12. sól himalajska (ilość do smaku, pomiń w porcji dla dziecka)
  13. 1 1/2 litra wody
  14. sok z 1/3 cytryny (ilość dostosuj do preferencji)
Sposób przygotowania
  1. Por i cebulę drobno siekam. Umieszczam warzywa w garnku wraz z dodatkiem oliwy. Duszę na małym ogniu. Gdy warzywa są miękkie dodaję do nich kurkumę i liść laurowy. Duszę jeszcze przez chwilę.
  2. Marchewkę obieram i kroję na talarki. Dynię obieram i kroję w kostkę. Kalafior dzielę na różyczki. Wszystkie warzywa umieszczam w garnku. Całość zalewam wodą (tyle, aby zakryć wszystkie warzywa).
  3. Doprowadzam zawartość garnka do stanu na chwilę przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika i gotuję na małym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną (ok 20-30 minut).
  4. Gdy warzywa są miękkie zdejmuję garnek z kuchenki i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.
  5. Dodaję czosnek i sok z cytryny, a następnie blenduję zupę na gładki krem. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową (sól pomiń w porcji dla maluszka).
Uwagi
  1. Aby pozbyć się brzydkiego zapachu kalafiora zupę przez pierwszych kilka minut należy gotować bez pokrywki.
  2. Sok z cytryny dodawaj stopniowo podczas miksowania kremu. Ilość zależy od preferencji smakowych i rodzaju użytej dyni.
  3. Z podanych ilości ugotowałam ok 5 porcji zupy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Zupa krem z dyni i kalafiora. BLW.

Zupa krem z dyni i kalafiora. BLW.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *