Zupa pojawia się u nas niezbyt często. A to dlatego, że Kalina nie zjada ich zbyt chętnie i zwykle grymasi nad talerzem. Zupy gotuję zazwyczaj, gdy nie mam innej opcji obiadowej w zanadrzu, brakuje mi czasu na bardziej wyszukane dania lub zwyczajnie gdy w lodówce hula wiatr. Zupę można ugotować praktycznie ze wszystkiego i jest świetną opcją na mega porcję warzyw w ciągu dnia.
Krem z dyni i kalafiora to przepis typu „co się nawinie”. Proporcje można modyfikować wg zawartości lodówki i własnych preferencji. Jako dodatki wybrałam makaron (dla Kaliny kukurydziane literki, jako obowiązkowy dodatek do zupy, dla reszty pełnoziarniste świderki polane oliwą czosnkową) i prażone pestki dyni.

Zupa krem z dyni i kalafiora
2018-11-08 12:15:58

Drukuj przepis
Lista składników
- 1/2 niewielkiego kalafiora
- kawałek dyni (ilość jak kalafior, użyłam dyni nelson)
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 5 cm pora (użyłam zielonej części)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 liść laurowy
- świeżo zmielony pieprz
- sól himalajska (ilość do smaku, pomiń w porcji dla dziecka)
- 1 1/2 litra wody
- sok z 1/3 cytryny (ilość dostosuj do preferencji)
Sposób przygotowania
- Por i cebulę drobno siekam. Umieszczam warzywa w garnku wraz z dodatkiem oliwy. Duszę na małym ogniu. Gdy warzywa są miękkie dodaję do nich kurkumę i liść laurowy. Duszę jeszcze przez chwilę.
- Marchewkę obieram i kroję na talarki. Dynię obieram i kroję w kostkę. Kalafior dzielę na różyczki. Wszystkie warzywa umieszczam w garnku. Całość zalewam wodą (tyle, aby zakryć wszystkie warzywa).
- Doprowadzam zawartość garnka do stanu na chwilę przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika i gotuję na małym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną (ok 20-30 minut).
- Gdy warzywa są miękkie zdejmuję garnek z kuchenki i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.
- Dodaję czosnek i sok z cytryny, a następnie blenduję zupę na gładki krem. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową (sól pomiń w porcji dla maluszka).
Uwagi
- Aby pozbyć się brzydkiego zapachu kalafiora zupę przez pierwszych kilka minut należy gotować bez pokrywki.
- Sok z cytryny dodawaj stopniowo podczas miksowania kremu. Ilość zależy od preferencji smakowych i rodzaju użytej dyni.
- Z podanych ilości ugotowałam ok 5 porcji zupy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
