Zupę krem gotuję zwykle wtedy, gdy czyszczę lodówkę z resztek znajdujących się w niej warzyw. Batat to bardzo wdzięczne warzywo o lekko słodkim smaku dlatego świetnie skomponował się z mlekiem kokosowym i suszonymi pomidorami. Korzenne przyprawy przyjemnie rozgrzewają w chłodny dzień, a ząbek czosnku dodany na samym końcu podkręcił smak całości. Jeżeli dziecko nie lubi czosnkowego aromatu do odlej porcję dla malucha zanim dodasz czosnek.
Zupa jest gęsta i sycąca sama w sobie. Ja jadłam ją z dodatkiem pestek słonecznika. Nawet Kalina skusiła się na małą miseczkę z obowiązkową porcją makaronu z soczewicy.

Zupa krem z batata z suszonymi pomidorami i mlekiem kokosowym
Lista składników:
- 1 mały batat lub 1/2 dużego (ok 300 g obranego, nieugotowanego)
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 10 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża łyżka mleka kokosowego (tylko gęsta część, użyłam mleka Real Thai w puszce 85% kokosa)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- świeżo zmielony pieprz (ilość do smaku)
- sól himalajska (ilość do smaku, pomiń w porcji dla dziecka)
- 750 ml wody lub bulionu
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno siekam, marchewkę, batata i ziemniaki obieram i kroję w kostkę, pomidory odsączam z zalewy.
- Cebulę z dodatkiem oleju umieszczam w garnku i smażę na małym ogniu do momentu aż zeszkli się i będzie miękka. Dodaję marchewkę i duszę całość 5 minut pod przykryciem.
- Dokładam ziemniaki i batata. Dosypuję kurkumę, słodką paprykę i paprykę wędzoną. Duszę całość kolejne 5 minut.
- Dolewam wodę i gotuję zupę do momentu aż warzywa będą miękkie (ok 20 minut).
- Zdejmuję garnek z palnika i pozostawiam na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Dodaję czosnek, suszone pomidory i mleko kokosowe. Doprawiam pieprzem. Blenduję zupę na gładki krem.
- Odlewam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą. Podaję z nasionami słonecznika.

