Gęsta, sycąca i lekko słodka za sprawą batata i papryki. Taka zupa z soczewicy świetnie smakuje zarówno zimą, jak i latem w czasie upałów (gdy jest gorąco podgrzewam ją tylko do temperatury pokojowej). Ta zupa to także świetny sposób na podanie dużej porcji warzyw małemu niejadkowi. U nas świetnie sprawdziła się w połączeniu z ekspandowaną komosą ryżową.
Możesz też sprawdzić przepis na kryzysowa zupę z soczewicą.

Zupa krem z batata, papryki i soczewicy
2018-06-08 13:52:34

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 batat
- 1 czerwona papryka
- 7 cm pora
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 400 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- sól himalajska do smaku (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- ekspandowana komosa ryżowa do posypania (można pominąć)
Sposób przygotowania
- Por siekam i umieszczam w garnku wraz z olejem. Duszę przez kilka minut aż zrobi się miękki.
- Batata obieram i kroję w kostkę. Paprykę kroję na małe kawałki. Umieszczam warzywa w garnku i duszę kilka kolejnych minut.
- Soczewicę płuczę na sitku i dodaję do garnka. Dosypuję bazylię, natkę i lubczyk.
- Całość zalewam bulionem i doprowadzam do stanu na chwilę przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika i gotuję aż warzywa będą miękkie.
- Zdejmuję zupę z palnika i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy nie jest już gorącą blenduję ją. Odlewam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą i pieprzem.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
