Lato na talerzu. Piękny kalafior, świeża fasolka szparagowa, młoda marchewka i ziemniaki. Do tego koniecznie świeża natka pietruszki i obiad gotowy. Czy może być coś lepszego? Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową poleca się na szybki letni obiad pełen sezonowych warzyw.
Zupa z dużymi kawałkami warzyw jest fajna dla niemowląt, których dieta rozszerzana jest metodą BLW. Dzięki temu maluchy bez problemu mogą jeść ją rączkami, natomiast bulion wypijać z kubeczka. Jest ona także dobrym rozwiązaniem dla dzieci w okresie neofobii. Duże kawałki łatwo można oddzielić od siebie, więc maluchy mogą wybrać te warzywa, które lubią i akceptują. Szczerze polecam tę metodę jedzenia zupy – sprawdziła się ona z moją córką, która przez długi czas nie akceptowała żadnych zup. Natomiast opcja zjedz tylko to co lubisz pomogła nam oswoić nielubiane danie.
Zanim przejdziesz do przepisu to polecę Ci moje inne przepisy na szybkie zupy.

Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową
Lista składników:
- 1/2 kalafiora (ok 5-6 dużych różyczek)
- 200 g fasolki szparagowej
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek pora (może być zielona część)
- 2 łyżki oleju
- 400 ml wody
- 2 łyżki mleczka kokosowego (opcjonalnie można użyć śmietany).
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i ziemniaki obieram, a następnie kroję na kawałki. Umieszczam warzywa w garnku wraz z porem i olejem. Przesmażam je lekko, a następnie zalewam wodą. Gotuję pod przykryciem 10 minut na średniej mocy palnika.
- W międzyczasie kalafior dzielę na różyczki, a fasolkę kroję na kawałki długości ok 1 cm. Tak przygotowane warzywa dodaję do gotującej się zupy. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i gotuję kolejne 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Wyławiam por z garnka i blenduję go. Dzięki temu zupa lekko zagęści się i będzie mieć bardziej kremową konsystencję.
- Na koniec dolewam do zupy odrobinę mleczka kokosowego.
- Zupę podaję ze świeżą natką pietruszki oraz z zieloną soczewicą (ugotowana osobno).
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama