Zupa jarzynowa na przeziębienie. BLW.

Zupy to nasza pięta achillesowa. Kalina nie chce ich jeść, ja za to wprost je uwielbiam. To taka porcja różnych warzyw w jednej miseczce, a także łatwy i szybki obiad. Jakiś czas temu podpatrzyłam u koleżanki patent z podaniem zupy, a właściwie wywaru, za pomocą bidonu. Genialne, że też ja na to wcześniej nie wpadłam. Bidon nie sprawdził się u nas, ale kubek już tak (bulion do kubka, a warzywa do miski). Jeżeli Wasze dzieciaczki też nie chcą jeść zup to szukajcie kreatywnych rozwiązań. Samodzielne jedzenie łyżeczką nie zawsze jest tym co maluszkowi odpowiada, a porcja ciepłej zupy w okresie przeziębień zawsze bardzo się przyda. Zwłaszcza zupy takiej długo i wolno gotowanej. 

Pomysł na jarzynową pojawił się, gdy Kalinkę złapał okrutny kaszel i katar. Postanowiłam zaserwować jej na obiad coś sycącego, rozgrzewającego i do tego pełnego warzyw. Zupę gotowałam 4 godziny, więc w bulionie znalazło się wszystko co najlepsze. Zrobiłam porcję na dwa obiady dla mnie i Kalinki (córa chyba po tacie ma awersję do zup). Jeżeli potrzebujesz większej porcji to wystarczy podwoić listę składników. Możesz też dowolnie zmodyfikować składniki, np. dać więcej marchwi lub ziemniaków, a kaszę pęczak zamienić na jaglaną. 

Zupa jarzynowa na przeziębienie
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
4 hr
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
4 hr
Lista składników
  1. kawałem chudego mięsa (u mnie kilka kostek cielęciny na gulasz, ilość zależy od preferencji)
  2. 3 marchewki
  3. 1 korzeń pietruszki
  4. 2 ziemniaki
  5. kawałek korzenia selera (tyle co pietruszki)
  6. 3 cm pora (biała część)
  7. 1/4 kopru włoskiego (fenkuła)
  8. 1/4 czerwonej papryki
  9. 1/2 cebuli
  10. 1 ząbek czosnku
  11. 1 łyżka oliwy z oliwek
  12. 3 łyżki kaszy pęczak (można dać dowolną kaszę)
  13. 3 suszone pomidory (można pominąć)
  14. 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  15. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  16. 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  17. 1 liść laurowy
  18. szczypta suszonego rozmarynu
  19. kilka nitek szafranu (można pominąć, szafran nadaje piękny kolor)
  20. garść świeżej natki pietruszki
  21. świeżo zmielony pieprz (pomiń dla dzieci poniżej roku)
  22. sól himalajska (pomiń dla dzieci poniżej roku)
Sposób przygotowania
  1. Mięso kroję w bardzo drobną kostkę - ja używam cielęciny na gulasz. Umieszczam je w garnku wraz z oliwą i delikatnie podsmażam. Dodaję posiekaną cebulę i por. Nakrywam garnek pokrywką, zmniejszam moc palnika i duszę aż cebula zmięknie. Dorzucam posiekany czosnek i duszę jeszcze chwilę.
  2. Marchew, korzeń pietruszki, seler i koper włoski myję, obieram i kroję. Dorzucam do garna, mieszam całość przez chwilę i zalewam wodą. Dorzucam liść laurowy, suszoną pietruszkę i lubczyk, rozmaryn, słodką paprykę, szafran i suszone pomidory.
  3. Zwiększam moc palnika, aby płyn zrobił się gorący i ponownie zmniejszam na chwilę przed zagotowaniem. Nakrywam garnek, ustawiam moc palnika na minimum (2 na płycie indukcyjnej) i gotuję przez 2 godziny. Wywar powinien delikatnie pyrkać.
  4. Ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę. Paprykę kroję w krótkie pastki. Kaszę płuczę kilka razy w ciepłej wodzie. Dorzucam wszystko do gotującego się wywaru i ponownie nakrywam garnek pokrywką.
  5. Gotuję kolejne 2 godziny. Jeżeli zbyt dużo wody odparuje to można dolać nieco wody. Na kilka minut przed zdjęciem garnka z palnika dodaję posiekaną natkę pietruszki (świeżą).
  6. Gdy warzywa są już miękkie odlewam porcję zupy dla dziecka, a resztę doprawiam solą i pieprzem.
Uwagi
  1. Z podanych ilości ugotowałam 1,5 litra bardzo gęstej i esencjonalnej zupy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
zupa jarzynowa na przeziębienie



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *