Łatwa, szybka, z dużą ilością warzyw. Zupa jarzynowa poleca się na obiad dla malucha i mamy. Makaron zachęcił do jedzenia nawet mojego zupnego niejadka. Z talerza zniknęła połowa porcji, więc jest mały sukces.

Zupa jarzynowa z makaronem
2018-02-15 14:14:34

Drukuj przepis
Czas przygotowania
1 hr
Lista składników
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1/3 cukinii
- kawałek dyni (tyle co marchewki, u mnie hokkaido)
- 1/3 szklanki zielonego groszku
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- woda lub bulion
- ulubiony makaron
Sposób przygotowania
- Cebulę drobno siekam i umieszczam w garnku z grubym dnem. Dolewam oliwę i duszę na niewielkim ogniu aż cebula zeszkli się.
- Marchewkę kroję w niewielką kostkę i dodaję do cebuli. Mieszam i duszę dalej.
- Ziemniaki, dynię i cukinię kroję w kostkę znacznie większą niż marchewka. Przekładam warzywa do garnka i zalewam całość wodą lub bulionem. Wlewam tyle płynu, aby przykrył wszystkie warzywa.
- Dosypuję zioła i dolewam passatę. Zwiększam moc palnika i doprowadzam zupę do stanu na chwilę przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palniku do minimum (2 na płycie indukcyjnej) i gotuję pod przykryciem.
- Po ok 20 minutach dodaję zielony groszek. Używając mrożonego warto wyciągnąć go wcześniej, aby rozmarzł.
- Gotuję zupę do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W międzyczasie nastawiam wodę na makaron i przygotowuję go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja robię bez soli). Ugotowany makaron skrapiam odrobina oliwy, aby nie posklejał się.
- Gdy zupa jest gotowa dodaję do niej starty na tarce ząbek czosnku. W tym momencie można odłożyć porcję dla dziecka, a resztę zupy doprawić solą i pieprzem.
Uwagi
- Z podanych ilości ugotowałam 3 porcje zupy.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
