Zupa botwinka z zieloną soczewicą. BLW.

Nie lubię zup zabielanych śmietaną. Są dla mnie za mdłe i ciężkie. Chyba z tego też powodu nie wspominam zbyt dobrze zup z mojego dzieciństwa. Moja mam większość zup gotowała na mięsie i/lub zabielała je. Ja natomiast w zupach uwielbiam przede wszystkim warzywa i niewiele więcej jest mi potrzebne do szczęścia. 

Z powodu tej nieszczęsnej śmietany bardzo długo nie mogłam przekonać się do botwinki. Aż pewnego dnia stwierdziłam, że co mi tam. Gotuję bez! Tak powstała lekko odmieniona wiosenna klasyka z dodatkiem zielonej soczewicy. Dla mnie bomba! 

A wiecie co jest najlepsze? Karol zajadał aż mu się uszy trzęsły, ale on zupy wciąga jak leci. Kalina wyjadła z zupy soczewicę i ziemniaki oraz…. wypiła dwa kubki botwinkowego bulionu. Szok! Następnego dnia również poprosiła, aby do obiadu dać jej „czerwony rosołek”, więc podwójny szok!

Zupa botwinka z soczewicą

Lista składników:

  • 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 3 ziemniaki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziela angielskie 
  • 5 nasion kolendry 
  • szczypta soli (pomiń w porcji dla niemowlaka)
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki octu jabłkowego (można zamienić na sok z cytryny) 
  • 1 litr wody 
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy 
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroję w niewielką kostkę. Odcinam zielone liście botwinki, siekam je drobno i odkładam na bok. Łodygi i buraczki kroję w kostkę analogicznie jak ziemniaki. 
  • Do garnka wlewam olej i wkładam wszystkie warzywa poza liśćmi. Smażę przez 2-3 minuty, a następnie zalewam wodą. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka kolendry. Całość gotuję na niewielkim ogniu przez ok 20 minut lub do momentu aż buraki i ziemniaki będą miękkie. 
  • Dodaję liście botwinki, ocet jabłkowy i pieprz. Gotuję jeszcze 5 minut bez pokrywki. Odlewam porcję dla dzieci, a resztę doprawiam solą do smaku. 
  • Podaję z soczewicą i drobno posiekanym koperkiem. 

Jak ugotować zieloną soczewicę?

  • Soczewicę płuczę i zalewam wodą. Odstawiam do namoczenia na 30 minut. Następnie odcedzam, płuczę i zalewam czystą wodą. Gotuję do miękkości na niewielki ogniu. 
zupa botwinka z zieloną soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *