
Owsianka gości u nas na śniadanie minim 3-4 razy w tygodniu. To szybkie i proste, a zarazem zdrowe i sycące danie. Aby nam się nie znudziło staram się co rusz serwować ją w innej wersji, np. pieczonej ze śliwkami, z nasionami chia czy z karobem. Wraz z nadchodzącym sezonem jesiennym nie mogło obyć się bez złotej owsianki z pieczoną dynią. Zrobiłam ją w wersji wegańskiej, niemniej mleko krowie też z powodzeniem można dodać. Owsianka jest niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor. Ja totalnie przepadła i na pewno będę często wracać do tego przepisu.

Złota owsianka z dynią
2018-09-19 14:26:34

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- garść rodzynek
- 1 1/2 szklanki wody (można dać mleko krowie lub roślinne)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli himalajskiej (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
- 1/4 łyżeczki cukru kokosowego (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
- 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni hokkaido
- 1/2 banana
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania
- Dynię kroję na małe kawałki, pozbawiam pestek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę aż dynia zrobi się miękka (ok 40 minut). Odmierzam odpowiedni kawałek i blenduję na mus.
- Wieczorem dzień wcześniej płatki i rodzynki wsypuję do miski. Całość zalewam wodą i pozostawiam do namoczenia w lodówce.
- Następnego dnia rano w małym rondelku rozpuszczam olej kokosowy. Dosypuję kurkumę i świeżo zmielony pieprz. Podgrzewam całość przez chwilę cały czas mieszając.
- Do rondelka z przyprawami przekładam namoczoną owsiankę. Dokładnie mieszam, aby kurkuma połączyła się z płatkami. Gotuję przez kilka minut, a następnie zdejmuję z palnika, aby przestygło.
- Do kielicha blendera wkładam puree z dyni, banana i obraną pomarańczę. Dokładnie blenduję. Powstały mus przekładam do garnka z owsianką. Mieszam całość i przekładam do misek.
- Owsiankę podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie są to migdały w płatkach i suszona morwa.
Uwagi
- Pieprz jest niezbędny w procesie trawienia kurkumy dlatego nie pomijaj go w porcji dla malucha.
- Dynię zwykle piekę przy okazji innych rzeczy. Można wstawić ją do zimnego piekarnika lub pozostawić w jeszcze gorącym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Upieczoną dynię można przechowywać w lodówce przez ok 4 dni. Nadmiar upieczonej dyni najlepiej zamrozić i wyciągać takie ilości, jakich się potrzebuje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/