Złota owsianka z dynią. Bez mleka. BLW.

Owsianka gości u nas na śniadanie minim 3-4 razy w tygodniu. To szybkie i proste, a zarazem zdrowe i sycące danie. Aby nam się nie znudziło staram się co rusz serwować ją w innej wersji, np. pieczonej ze śliwkami, z nasionami chia czy z karobem. Wraz z nadchodzącym sezonem jesiennym nie mogło obyć się bez złotej owsianki z pieczoną dynią. Zrobiłam ją w wersji wegańskiej, niemniej mleko krowie też z powodzeniem można dodać. Owsianka jest niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor. Ja totalnie przepadła i na pewno będę często wracać do tego przepisu. 

Złota owsianka z dynią
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 szklanka płatków owsianych górskich
  2. garść rodzynek
  3. 1 1/2 szklanki wody (można dać mleko krowie lub roślinne)
  4. 1 łyżeczka oleju kokosowego
  5. 1/2 łyżeczki kurkumy
  6. szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  7. szczypta soli himalajskiej (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
  8. 1/4 łyżeczki cukru kokosowego (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
  9. 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni hokkaido
  10. 1/2 banana
  11. 1 pomarańcza
Sposób przygotowania
  1. Dynię kroję na małe kawałki, pozbawiam pestek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę aż dynia zrobi się miękka (ok 40 minut). Odmierzam odpowiedni kawałek i blenduję na mus.
  2. Wieczorem dzień wcześniej płatki i rodzynki wsypuję do miski. Całość zalewam wodą i pozostawiam do namoczenia w lodówce.
  3. Następnego dnia rano w małym rondelku rozpuszczam olej kokosowy. Dosypuję kurkumę i świeżo zmielony pieprz. Podgrzewam całość przez chwilę cały czas mieszając.
  4. Do rondelka z przyprawami przekładam namoczoną owsiankę. Dokładnie mieszam, aby kurkuma połączyła się z płatkami. Gotuję przez kilka minut, a następnie zdejmuję z palnika, aby przestygło.
  5. Do kielicha blendera wkładam puree z dyni, banana i obraną pomarańczę. Dokładnie blenduję. Powstały mus przekładam do garnka z owsianką. Mieszam całość i przekładam do misek.
  6. Owsiankę podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie są to migdały w płatkach i suszona morwa.
Uwagi
  1. Pieprz jest niezbędny w procesie trawienia kurkumy dlatego nie pomijaj go w porcji dla malucha.
  2. Dynię zwykle piekę przy okazji innych rzeczy. Można wstawić ją do zimnego piekarnika lub pozostawić w jeszcze gorącym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  3. Upieczoną dynię można przechowywać w lodówce przez ok 4 dni. Nadmiar upieczonej dyni najlepiej zamrozić i wyciągać takie ilości, jakich się potrzebuje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *