Ten przepis moje dzieci dostały w kalendarzu adwentowym. Było to jedno z zadań połączone z drobnym prezentem – kubeczkami ze świątecznym motywem (kupiłam je w sklepie Homla). Przepis przypadł nam do gustu i na pewno na stałe zagości w naszym menu. Napój przez dodatek masła orzechowego jest bardzo sycące.
Kakao może pojawić się w diecie dzieci już po 6 miesiącu życia. Uwaga na mleko krowie – ono jako napój powinno być podawane dopiero po roku. Dla maluszka lepiej wybrać napój roślinny z dobrym składem.

Kakao z masłem orzechowym i daktylami
Lista składników:
- 1 szklanka mleka (u nas orkiszowe z wapniem od Natumi)
- 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie karobu)
- szczypta cynamonu
- 2 daktyle (najlepsze będą świeże, ale suszone dają radę)
- 1 łyżka masła z orzechów nerkowca (lub dowolnego innego, my lubimy też laskowe)
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlewam 1 szklankę mleka.
- Wsypuję kakao i szczyptę cynamonu oraz dodaję daktyle.
- Podgrzewam do momentu rozpuszczenia kakao i rozmięknięcia daktyli.
- Dodaję masła z orzechów nerkowca i blenduję całość.
- Przelewam do kubków i pozostawiam do ostygnięcia.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama
