Zimowe kakao dla dzieci. BLW.

Ten przepis moje dzieci dostały w kalendarzu adwentowym. Było to jedno z zadań połączone z drobnym prezentem – kubeczkami ze świątecznym motywem (kupiłam je w sklepie Homla). Przepis przypadł nam do gustu i na pewno na stałe zagości w naszym menu. Napój przez dodatek masła orzechowego jest bardzo sycące. 

Kakao może pojawić się w diecie dzieci już po 6 miesiącu życia. Uwaga na mleko krowie – ono jako napój powinno być podawane dopiero po roku. Dla maluszka lepiej wybrać napój roślinny z dobrym składem. 

zimowe kakao dla dzieci

Kakao z masłem orzechowym i daktylami

Lista składników:

  • 1 szklanka mleka (u nas orkiszowe z wapniem od Natumi)
  • 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie karobu)
  • szczypta cynamonu
  • 2 daktyle (najlepsze będą świeże, ale suszone dają radę)
  • 1 łyżka masła z orzechów nerkowca (lub dowolnego innego, my lubimy też laskowe)

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlewam 1 szklankę mleka. 
  • Wsypuję kakao i szczyptę cynamonu oraz dodaję daktyle. 
  • Podgrzewam do momentu rozpuszczenia kakao i rozmięknięcia daktyli. 
  • Dodaję masła z orzechów nerkowca i blenduję całość.
  • Przelewam do kubków i pozostawiam do ostygnięcia.

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

kakao z masłem orzechowym i daktylami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *