Koktajle na stałe wpisały się do naszego menu. Obie z Kalinką bardzo je lubimy. Najczęściej przygotowuję je na drugie śniadanie. Zawierają solidną porcję owoców, które tak trudno czasami nam zjeść w odpowiednich ilościach. Moja córka przechodzi obecnie fazę na gruszkę. Może zjeść całą przy jednym posiedzeniu. Nie ruszy natomiast żadnych innych świeżych owoców w kawałkach. Na szczęście bez problemu wypija je zblendowane przy okazji wciągając też inne dobra. Jednym z ciekawszych połączeń jakie udało mi się stworzyć jest koktajl z rukoli i mango.

Zielony koktajl z rukoli i mango
2017-04-16 21:02:30

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- garść liści rukoli
- 1/2 mango
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 200 ml maślanki (może być jogurt naturalny, kefir lub mleko roślinne o delikatnym smaku)
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 6 łyżek ekspandowanego orkiszu (lub innych ziaren)
- 3 łyżki płatków migdałów
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki konfitury z czarnych porzeczek (lub innej kwaśnej)
Sposób przygotowania
- Do kielicha blendera wkładam umytą rukolę i pokrojone w kostkę owoce (mango, jabłko, pomarańcza). Dolewam maślankę i olej. Wszystko dokładnie miksuję. Aby uzyskać bardzo gładką konsystencję należy miksować minimum 2-3 minuty.
- Przelewam koktajl do szklanek do 3/4 ich wysokości i uzupełniam dodatkami. Wsypuję ekspandowane zboże i płatki migdałów. Polewam całość syropem klonowym, a wierzch dekoruję konfiturę.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam koktajl dla 3 osób przy czym porcja dziecka była zdecydowanie mniejsza.
- Możesz wybrać takie dodatki, na jakie aktualnie masz ochotę. Idealnie sprawdzą się orzechy, pestki dyni lub słonecznik.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/