Zapiekanka cukiniowa. BLW.

Cukinia to takie cudowne warzywo, które nadaje się praktycznie do wszystkiego. Można zrobić z niej gofry, muffinki, zupę, a nawet… makaron. Tym razem zapraszam Was po przepis na pyszną i niezwykle łatwą w wykonaniu zapiekankę. 

Zapiekanka z cukinii

Lista składników:

  • 1 kg cukinii (użyłam pół na pół żółtej i zielonej) 
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 jajka 
  • 50 ml oleju + olej do wysmarowania formy 
  • 1 szklanka kaszy manny lub bułki tartej (u mnie 1/3 kaszy manny i 2/3 bułki) + bułka do wysypania formy 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki kuminu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. 
  • Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach (nie obieram jej ze skórki) i mocno odciskam. Do starcia cukinii używam malaksera, aby ułatwić sobie pracę. Marchewkę i cebulę również ścieram na dużych oczkach. 
  • Warzywa umieszczam w dużej misce. Wbijam jajka, wlewam olej. Dosypuję przyprawy, kaszę mannę i bułkę tartą. Mieszam całość. W razie potrzeby dosypuję 2-3 łyżki kaszy lub bułki. Silikonowe formy nie wymagają natłuszczania. 
  • Formę do pieczenia (najlepiej użyć dużej) smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do niej masę i wygładzam powierzchnię. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. 
  • Piekę przez 60 minut w 200 stopniach w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Następnie zmniejszam moc piekarnika do 180 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Jeśli zapiekanka zbyt mocno rumieni się od góry można nakryć ją arkuszem papieru do pieczenia. 
  • Zapiekanka po upieczeniu może wydawać się nieco mokra. Po całkowitym ostygnięciu tężej i bez problemu da się kroić. Zapiekankę podaję z sosem tzatziki (jogurt, ogórek starty na tarce i szczypta granulowanego czosnku). 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

zapiekanka cukiniowa
zapiekanka z cukinii