Cukinia to takie cudowne warzywo, które nadaje się praktycznie do wszystkiego. Można zrobić z niej gofry, muffinki, zupę, a nawet… makaron. Tym razem zapraszam Was po przepis na pyszną i niezwykle łatwą w wykonaniu zapiekankę.
Zapiekanka z cukinii
Lista składników:
- 1 kg cukinii (użyłam pół na pół żółtej i zielonej)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 jajka
- 50 ml oleju + olej do wysmarowania formy
- 1 szklanka kaszy manny lub bułki tartej (u mnie 1/3 kaszy manny i 2/3 bułki) + bułka do wysypania formy
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
- Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach (nie obieram jej ze skórki) i mocno odciskam. Do starcia cukinii używam malaksera, aby ułatwić sobie pracę. Marchewkę i cebulę również ścieram na dużych oczkach.
- Warzywa umieszczam w dużej misce. Wbijam jajka, wlewam olej. Dosypuję przyprawy, kaszę mannę i bułkę tartą. Mieszam całość. W razie potrzeby dosypuję 2-3 łyżki kaszy lub bułki. Silikonowe formy nie wymagają natłuszczania.
- Formę do pieczenia (najlepiej użyć dużej) smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do niej masę i wygładzam powierzchnię. Wstawiam do nagrzanego piekarnika.
- Piekę przez 60 minut w 200 stopniach w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Następnie zmniejszam moc piekarnika do 180 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Jeśli zapiekanka zbyt mocno rumieni się od góry można nakryć ją arkuszem papieru do pieczenia.
- Zapiekanka po upieczeniu może wydawać się nieco mokra. Po całkowitym ostygnięciu tężej i bez problemu da się kroić. Zapiekankę podaję z sosem tzatziki (jogurt, ogórek starty na tarce i szczypta granulowanego czosnku).
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama

