To kolejne z naszych śniadaniowych „ciast”, czyli płatków zapiekanych z owocami. Tym razem postawiłam na ryż z cynamonem i jabłkiem. Jest to wersja dla zaspanych matek, które nie mają czasu na wcześniejsze gotowanie ryżu. Płatki wystarczy zalać mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Efekt? Najedzone dziecko i zadowolony tata. A jeżeli zostanie jakaś nadwyżka to spokojnie można skonsumować ją jako deser do kawy podczas drzemki bobasa.

Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i porzeczkami
2018-07-09 14:14:49

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 i 1/2 szklanki płatków ryżowych (błyskawicznych)
- 350 ml mleka (u mnie 250 ml mleka krowiego i 100 ml wody)
- 1 banan
- 1 jajko
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 jabłko
- garść białych porzeczek
- garść migdałów w płatkach
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Do miski wsypuję płatki ryżowe, rodzynki i cynamon. Mieszam suche składniki.
- Do dzbanka wkładam banana i wbijam jajko. Całość blenduję. Do powstałego musu dolewam mleko i wodę.
- Mokre składniki dolewam do suchych i mieszam całość. Ciasto będzie mieć bardzo luźną konsystencję.
- Przekładam ciasto do formy - wykorzystuję silikonową. Jeżeli używasz formy ceramicznej lub metalowej to posmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Jabłko myję i wraz ze skórą ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam jabłko na wierzch ciasta. Następnie układam porzeczki i migdały w płatkach. Całość można oprószyć dodatkową porcją cynamonu.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam śniadanie dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/