Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i porzeczkami. BLW.

To kolejne z  naszych śniadaniowych „ciast”, czyli płatków zapiekanych z owocami. Tym razem postawiłam na ryż z cynamonem i jabłkiem. Jest to wersja dla zaspanych matek, które nie mają czasu na wcześniejsze gotowanie ryżu. Płatki wystarczy zalać mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Efekt? Najedzone dziecko i zadowolony tata. A jeżeli zostanie jakaś nadwyżka to spokojnie można skonsumować ją jako deser do kawy podczas drzemki bobasa. 

Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i porzeczkami
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 i 1/2 szklanki płatków ryżowych (błyskawicznych)
  2. 350 ml mleka (u mnie 250 ml mleka krowiego i 100 ml wody)
  3. 1 banan
  4. 1 jajko
  5. garść rodzynek
  6. 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  7. 1 jabłko
  8. garść białych porzeczek
  9. garść migdałów w płatkach
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  2. Do miski wsypuję płatki ryżowe, rodzynki i cynamon. Mieszam suche składniki.
  3. Do dzbanka wkładam banana i wbijam jajko. Całość blenduję. Do powstałego musu dolewam mleko i wodę.
  4. Mokre składniki dolewam do suchych i mieszam całość. Ciasto będzie mieć bardzo luźną konsystencję.
  5. Przekładam ciasto do formy - wykorzystuję silikonową. Jeżeli używasz formy ceramicznej lub metalowej to posmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Jabłko myję i wraz ze skórą ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam jabłko na wierzch ciasta. Następnie układam porzeczki i migdały w płatkach. Całość można oprószyć dodatkową porcją cynamonu.
  7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam śniadanie dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i porzeczkami. BLW.

Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i porzeczkami. BLW.

Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i porzeczkami. BLW.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *