Płatki ryżowe to świetna alternatywa dla porannej owsianki. To również mój patent na ekspresowe śniadanie przed przedszkolem (👈 klik). Robię je wieczorem, gdy dzieci pójdą spać. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a większość roboty robi piekarnik. Na blogu znajdziesz podobny przepis, ale w wersji z porzeczkami.

Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i marchewką
Lista składników:
- 1,5 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
- 350 ml mleka kokosowego (można dać krowie)
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- garść rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka słonecznika
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Marchewkę i jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i umieszczam w dużej misce. Dosypuję płatki ryżowe, rodzynki i cynamon. Mieszam suche składniki.
- Do drugiej miski wkładam banana, wbijam jajko i wlewam mleko kokosowe. Blenduję aż powstanie jednolita masa.
- Przelewam mokre składniki do suchych i mieszam całość, a następnie przekładam do formy do pieczenia (używam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania). Wierzch posypuję mieszanką migdałów, pestek dyni i słonecznika.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut w opcji góra-dół. Zapiekankę można jeść od razu po upieczeniu. Ja przygotowuję ją wieczorem i podaję następnego dnia na śniadanie.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam śniadanie dla 3 osób.
- Jeżeli używasz formy ceramicznej lub blaszanej to wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj olejem.
- Jeżeli przygotowujesz zapiekankę dzień wcześniej to możesz podgrzać ją umieszczając na kilka minut w ciepłym piekarniku. Smakuje dobrze na ciepło i zimno.

