Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i marchewką. Bez mleka i glutenu. BLW.

Płatki ryżowe to świetna alternatywa dla porannej owsianki. To również mój patent na ekspresowe śniadanie przed przedszkolem (👈 klik). Robię je wieczorem, gdy dzieci pójdą spać. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a większość roboty robi piekarnik. Na blogu znajdziesz podobny przepis, ale w wersji z porzeczkami

Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i marchewką. Bez mleka i glutenu BLW

Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i marchewką

Lista składników:

  • 1,5 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 
  • 350 ml mleka kokosowego (można dać krowie)
  • 1 marchewka 
  • 1 jabłko 
  • 1 banan 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka słonecznika 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Marchewkę i jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i umieszczam w dużej misce. Dosypuję płatki ryżowe, rodzynki i cynamon. Mieszam suche składniki. 
  • Do drugiej miski wkładam banana, wbijam jajko i wlewam mleko kokosowe. Blenduję aż powstanie jednolita masa. 
  • Przelewam mokre składniki do suchych i mieszam całość, a następnie przekładam do formy do pieczenia (używam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania). Wierzch posypuję mieszanką migdałów, pestek dyni i słonecznika. 
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut w opcji góra-dół. Zapiekankę można jeść od razu po upieczeniu. Ja przygotowuję ją wieczorem i podaję następnego dnia na śniadanie. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam śniadanie dla 3 osób. 
  • Jeżeli używasz formy ceramicznej lub blaszanej to wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj olejem. 
  • Jeżeli przygotowujesz zapiekankę dzień wcześniej to możesz podgrzać ją umieszczając na kilka minut w ciepłym piekarniku. Smakuje dobrze na ciepło i zimno. 
Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i marchewką. Bez mleka i glutenu BLW
Zapiekane płatki ryżowe z jabłkiem i marchewką. Bez mleka i glutenu BLW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *