Gdy znudzi Ci się tradycyjna jaglanka to koniecznie sięgnij po ten przepis. Zapiekane płatki jaglane są ciekawą i atrakcyjną dla malucha alternatywą dla gotowanej kaszy. Kalina zwykle asystuje mi w kuchni i sama dokłada kolejne składniki naszego śniadaniowego ciasta. Sprawia to, że dziecko jest świadome z czego składa się posiłek i dzięki temu chętniej go zjada.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama

Zapiekane płatki jaglane z morelami i pomarańczą. BLW.
2018-07-13 13:29:22

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 i 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2 szklanki mleka kokosowego
- sok z 1 pomarańczy
- skorka starta z 1/2 pomarańczy (bez białej warstwy)
- 1 banan
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 morele
- garść migdałów w płatkach
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Do miski wsypuję płatki jaglane i cynamon. Mieszam suche składniki.
- Pomarańczę dokładnie szoruję i przelewam wrzątkiem. Ścieram skórkę z polowy pomarańczy i wyciskam sok z całego owocu.
- Do miski z płatkami dolewam mleko kokosowe i sok. Dokładam skórkę.
- Banana miksuję z jajkiem i również dodaję do miski. Mieszam wszystkie składniki.
- Gotowe ciasto przekładam do formy. Używam formy silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Jeżeli korzystasz z foremki ceramicznej lub metalowej to koniecznie posmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Wierzch jaglanki dekoruję kawałkami moreli i posypuje migdałami w płatkach.
- Wstawiam do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piekę ok 25 minut w opcji góra-dół.
Uwagi
- Jeżeli używasz gęstego mleka z puszki (np. Real Thai) to koniecznie rozcieńcz go woda w proporcji pół na pół.
- Płatki jaglane można zastąpić dowolnymi innymi, np. owsianymi, ryżowymi czy gryczanymi.
- Ścierając skórkę z pomarańczy uważaj, aby nie dodać białej warstwy. Sprawi ona, że całe danie będzie gorzkie.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
