Gryka ma specyficzny smak, ale w połączeniu z cynamonem, kokosem i lekko kwaśnymi owocami smakuje rewelacyjnie. Dla mnie to idealne połączenie na śniadanie i miła alternatywa dla owsianki. W końcu różnorodność w diecie dzieci i naszej jest najważniejsza.

Zapiekane płatki gryczane z letnimi owocami
Lista składników:
- 1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych
- 350 ml mleka (u mnie kokosowe)
- 1 jajko
- 1 łyżka mielonego lnu (można pominąć)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 banan
- 1/2 kwaśnego jabłka
- 2 nektarynki (można dać morele lub brzoskwinie)
- garść porzeczek (u mnie białe, poza sezonem mrożone)
- garść rodzynek
- 2 łyżki migdałów
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Do miski wsypuję płatki gryczane, cynamon, mielony len, rodzynki i porzeczki. Mieszam składniki. Dokładam jabłko starte na tarce o dużych oczkach i ponownie mieszam.
- Do drugiej miski wbijam jajko, wkładam banana i wlewam mleko. Całość blenduję aż powstanie jednolity płyn.
- Przelewam mokre składniki do suchych i dokładnie mieszam. Powstałą masę przekładam do formy do pieczenia (używam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania). Na wierzch układam kawałki nektarynki i posypuję migdałami.
- Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok 30 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Podaję ze świeżymi owocami.
Uwagi:
- Płatki można przygotować dzień wcześniej wieczorem. Rano wystarczy podgrzać w ciepłym piekarniku. Dobrze smakują też na zimno.
- Z podanych ilości powstała porcja dla 3 osób.
- Jeżeli chcesz pominąć jajko możesz dać dodatkową łyżkę mielonego lnu.

