Zapiekana owsianka z cukinią, masłem orzechowym i owocami. BLW.

Cukinia to jedno z tych warzyw, które dodane do wypieków nie zmienia ich smaku. Uwielbiam ją jako dodatek do gofrów i muffinek. Tym razem umieściłam ją w śniadaniowej owsiance. 

zapiekana owsianka z cukinią, masłem orzechowym i owocami blw

Zapiekana owsianka z cukinią, masłem orzechowym i owocami

Lista składników:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1 mała cukinia (starta na tarce o drobnych oczkach, 3/4 szklanki bez odciskania soku) 
  • 1 jabłko (najlepiej lekko kwaśne dla przełamania smaku)
  • 1 banan
  • 1 łyżka mielonego lnu (można zamienić na 1 jajko)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego 
  • 350 ml mleka (u mnie krowie pół na pół z wodą)
  • ulubione sezonowe owoce, u mnie śliwki 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Do miski wsypuję suche składniki, czyli płatki, cynamon i len. Mieszam je ze sobą.
  • Banana rozgniatam widelcem i mieszam z masłem orzechowym. Przekładam do miski z płatkami. 
  • Cukinię ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odmierzam 3/4 szklanki bez odciskania soku z cukinii. Dokładam do miski z płatkami. 
  • Jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do miski z płatkami. 
  • Całość zalewam mlekiem (u mnie mleko plus woda) i mieszam aż składniki połączą się. 
  • Przelewam całość do formy do pieczenia i dekoruję ulubionymi owocami. Ja wykorzystałam śliwki, ale nadadzą się także maliny, jeżyny czy inne sezonowe owoce. 
  • Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 30 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Płatki można upiec dzień wcześniej, a rano tylko odgrzać w piekarniku. 
zapiekana owsianka z cukinią, masłem orzechowym i owocami blw
zapiekana owsianka z cukinią, masłem orzechowym i owocami blw
zapiekana owsianka z cukinią, masłem orzechowym i owocami blw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *