Cukinia to jedno z tych warzyw, które dodane do wypieków nie zmienia ich smaku. Uwielbiam ją jako dodatek do gofrów i muffinek. Tym razem umieściłam ją w śniadaniowej owsiance.

Zapiekana owsianka z cukinią, masłem orzechowym i owocami
Lista składników:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 mała cukinia (starta na tarce o drobnych oczkach, 3/4 szklanki bez odciskania soku)
- 1 jabłko (najlepiej lekko kwaśne dla przełamania smaku)
- 1 banan
- 1 łyżka mielonego lnu (można zamienić na 1 jajko)
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 350 ml mleka (u mnie krowie pół na pół z wodą)
- ulubione sezonowe owoce, u mnie śliwki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Do miski wsypuję suche składniki, czyli płatki, cynamon i len. Mieszam je ze sobą.
- Banana rozgniatam widelcem i mieszam z masłem orzechowym. Przekładam do miski z płatkami.
- Cukinię ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odmierzam 3/4 szklanki bez odciskania soku z cukinii. Dokładam do miski z płatkami.
- Jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do miski z płatkami.
- Całość zalewam mlekiem (u mnie mleko plus woda) i mieszam aż składniki połączą się.
- Przelewam całość do formy do pieczenia i dekoruję ulubionymi owocami. Ja wykorzystałam śliwki, ale nadadzą się także maliny, jeżyny czy inne sezonowe owoce.
- Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 30 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Płatki można upiec dzień wcześniej, a rano tylko odgrzać w piekarniku.


