To danie robi się praktycznie samo. Wystarczy poświęcić 5 minut na pokrojenie warzyw i wrzucić wszystko na patelnię. A do tego składniki na pewno znajdą się w każdej lodówce. To także sposób na pozbycie się resztek, z którymi nie wiadomo co zrobić.

Warzywny sos do makaronu
Lista składników:
- 1 łodyga brokuła (bez zielonych różyczek)
- 1 cebula
- 2 marchewki (u mnie pomarańczowa i żółta)
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 ml passaty pomidorowej (można dać pomidory z puszki)
- 3 łyżki mleka kokosowego (użyłam Real Thai z puszki)
- 3 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
- 75 ml wody (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- świeżo zmielony pieprz (ilość do smaku)
- 1 łyżka oleju (użyłam kokosowego nierafinowanego)
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroję w piórka, czosnek w drobną kostkę, a marchewkę i łodygę brokuła w cienkie słupki.
- Na patelnię wlewam olej i wrzucam cebulę i marchewkę. Włączam palnik i czekam aż patelnia nagrzeje się. Dolewam ok 3-4 łyżki wody, nakrywam patelnię pokrywką i duszę warzywa przez ok 10 minut na średniej mocy palnika.
- Następnie dodaję łodygę brokuła i czosnek, dosypuję przyprawy oraz dolewam passatę, mleko kokosowe i pozostałą wodę. Duszę kolejne 10 minut pod przykryciem.
- Gdy warzywa zrobią się miękkie wyłączam palnik i dodaję tahini. Mieszam całość aż sos zgęstnieje. Po odłożeniu porcji dla dzieci resztę można posolić do smaku.
- Podaję z ulubionymi dodatkami – u mnie makaron gryczany, czarnuszka i brukselka.
