Ulubiony hummus pomidorowy moich dzieci. BLW.

Na kanapkę, z warzywami, do wyjadania łyżeczką. Moje dzieci uwielbiają hummus pomidorowy. Ja zresztą też go uwielbiam, bo to świetna baza do kolacji na szybko.  Robię wielką porcję i zjadamy go przez 3-4 dni na różne sposoby. 

Jeśli chcecie dowiedzieć się jak ugotować i przechowywać ciecierzycę to koniecznie zobacz mój film. Zachęcam Cię do subskrypcji mojego kanału Gotująca Mama, gdzie pokazuję jak ogarniać gotowanie z dwójką małych dzieci. 

Hummus pomidorowy (z suszonymi pomidorami)

Lista składników:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów
  • 3-4 łyżki wody lub aquafaby (wody po gotowaniu ciecierzycy)

Opcjonalnie:

  • natka pietruszki 
  • czosnek 
  • płatki drożdżowe 
  • słonecznik lub pestki dyni 

Sposób przygotowania:

  • Ciecierzycę można ugotować samodzielnie lub wykorzystać już gotową (z puszki lub słoika). Jeśli chcesz zobaczyć jak ugotować ciecierzycę to zobacz film umieszczony powyżej. 
  • Cieciorkę umieszczam w kielichu blendera. Dodaję suszone pomidory, tahini i passatę. Wlewam olej i aquafabę. Następnie całość dokładnie blenduję na gładki krem. W kolejnym kroku sprawdzam czy masa nie wydaje się zbyt gęsta i w razie czego dolewam więcej aquafaby. 
  • Hummus pomidorowy podaję z chlebem i warzywami pokrojonymi w słupki.
  • Na koniec hummus przekładam do pojemnika z pokrywką i przechowuję w lodówce do 4 dni. Gdyby hummusu było za dużo można go zamrozić w małych porcjach. Jak to zrobić dowiesz się z filmu powyżej.

ebook z przepisami dla dzieci

hummus pomidorowy

jak ugotować ciecierzycę

gotowanie z dziećmi





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *