Ulubione muffinki marchewkowe. Bez glutenu. BLW.

Muffinki marchewkowe to chyba jedne z najczęstszych wypieków jakie robię. Aż mi głupio, że przepis na nie dopiero teraz wrzucam na bloga. Połączenie mąki gryczanej i kokosowej świetnie pasuje do smaku marchewki i rodzynek. Można dodać do nich inne ulubione dodatki, jak suszone śliwki, pestki dyni, rozdrobnione orzechy czy kawałki czekolady. Zawsze się udają i znikają błyskawicznie. 

Muffinki równie dobrze można upiec z wykorzystaniem innej mąki, np. pszennej lub owsianej. Niemniej wówczas trzeba pamiętać o dostosowaniu ilości mleka. Mąka kokosowa bardzo absorbuje płyn, dlatego bez niej proporcje mogą być nieco inne. Muffinki można dosłodzić ulubionym słodziwem, np. cukrem kokosowym lub syropem daktylowym. Nam wystarczają rodzynki i słodycz z kokosa. 

Bezglutenowe muffinki marchewkowe
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 duża marchewka
  2. 3/4 szklanki mąki gryczanej
  3. 1/3 szklanki mąki kokosowej
  4. 250 ml mleka migdałowego (lub innego ulubionego)
  5. 50 ml oleju
  6. 1 jajko
  7. garść rodzynek
  8. 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  9. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu i fosforanów)
  10. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  11. kilka kostek gorzkiej czekolady (bez cukru)
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę rozdrabniam w malakserze (można zetrzeć ma tarce o drobnych oczkach). Rodzynki drobno siekam. Czekoladę kruszę na małe kawałki.
  2. Do miski wsypuję suche składniki: mąkę gryczaną i kokosową, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszam całość.
  3. Dodaję marchewkę i rodzynki. Wbijam jajko oraz wlewam mleko i olej. Mieszam łyżką tylko do połączenia się składników. Odstawiam ciasto na chwilę i włączam piekarnik na 180 stopni.
  4. Po kilku minutach sprawdzam czy ciasto nie zgęstniało zbyt mocno - mąka kokosowa absorbuje bardzo dużo płynów. Jeżeli ciasto jest suche to warto dolać jeszcze trochę wody.
  5. Przekładam ciasto do foremek. Do każdej babeczki dokładam kawałki czekolady - ilość zależy od preferencji.
  6. Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok 25 minut.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 6 dużych babeczek.
  2. Do ciasta można wykorzystać dowolny rodzaj mleka. Robiłam z krowim, kokosowym, a nawet ze zwykłą wodą.
  3. Muffinki słodzone są rodzynkami i mąką kokosową. Jeżeli lubisz bardzo słodkie wypieki to do porcji dla dorosłych dosyp cukier kokosowy.
  4. Używam foremek silikonowych, które nie wymagają natłuszczania i papierowych papilotek.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
muffinki marchewkowe bez glutenu

muffinki marchewkowe bez glutenu



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *