To nie jest typowy przepis, który powstał z mylą o BLW i rozszerzaniu diety. To jest przepis, który powstał z potrzeby zjedzenia smacznej brukselki. Nie pamiętam, aby w moim rodzinnym domu pojawiała się brukselka. Być może była ona składnikiem zupy jarzynowej – takie moja mama gotowała bardzo często. Ale nie kojarzę, abym dostawała ją na drugie danie. Pamiętam za to, że jadłam brukselkę na surowo (chyba z działki, albo od babci z ogródka) i była ona całkiem smaczna.
Jako osoba dorosła brukselkę polubiłam dopiero przy rozszerzaniu diety drugiego dziecka. Wcześniej próbowałam gotować ją na parze i była totalnie niezjadliwa. Dopiero gdy odkryłam opcję smażenia, a właściwie duszenia brukselki to zaprzyjaźniłam się z tym warzywem.
Czy moje dzieci ją lubią? Karol całkiem dobrze radzi sobie z brukselką już trzeci sezon (początkowo dostawał gotowaną w wodzie i taka smakowała mu najbardziej). Kalinka niestety odmawia spróbowania, chociaż zawsze jej proponuję. Co ciekawe jadła ją w okresie rozszerzania diety i nawet jej smakowała.

Brukselka z patelni z cebulą
Lista składników:
- 1/2 kg brukselki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie 1/2 łyżeczki granulowanego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru (używam dark muscovado, opcjonalnie może być miód)
Alternatywne dodatki:
- rodzynki, suszone śliwki – dodane na patelnię podczas duszenia
- prażone migdały, orzechy, sezam – do posypania przed podaniem
- kilka kropli sosu rybnego – dla mocniejszego podkreślenia smaku umami
- kilka kropli octu jabłkowego lub winnego
- ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Brukselkę obieram z wierzchnich liści jeśli są na nich jakieś przebarwienia lub uszkodzenia. Kroję na pół i wrzucam na patelnię. Dodaję cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w cienkie plasterki. Dolewam oliwę i smażę przez minutę na najwyższej mocy palnika. Brukselka ma się delikatnie zrumienić (nie jest to wymagane i można pominąć ten krok). Cały czas mieszam, aby nic nie przypaliło się.
- Następnie zmniejszam moc palnika, nakrywam patelnię pokrywką i duszę ok 5 minut aż warzywa zmiękną.
- Dolewam sos sojowy i sok z pomarańczy. Dosypuję cukier i dokładnie mieszam. Smażę jeszcze przez minutę aż płyn odparuje. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Brukselka smakuje dobrze na ciepło oraz na zimno.
