Pieczone udka z kurczaka to taka klasyka, którą mój tata zazwyczaj serwował na niedzielny obiad. Do tego ziemniaki z wody posypane koperkiem oraz mizeria. Moja wersja tego dania zakłada znacznie większą ilość warzyw.
Starszakowi małe udko można podać razem z kością. Moja Kalina zaczęła w ten sposób jeść kurczaka mając 4 lata. Nauczyła się w przedszkolu od innych dzieci. Dla maluszka mięso najlepiej podzielić na niewielkie kawałki. Koniecznie trzeba sprawdzić czy nie zapodział się w śród nich twardy element.


Pieczone udka z warzywami
Lista składników:
- 2 duże udka z kurczaka zagrodowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 5 pieczarek
- 7 brukselek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynku
- świeżo zmielony pieprz
- sól (w porcji mięsa dla dorosłych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
- Mięso smaruję łyżką oliwy i obsypuję połączą ilości przypraw. Jeżeli mam czas marynuję je przez godzinę w lodówce.
- Warzywa kroję na kawałki i umieszczam w dużej formie do pieczenia. Na sam spód układam cebulę i czosnek, a marchewkę pieczarki i brukselkę po bokach. Warzywa posypuję pozostałą ilością przypraw i skrapiam łyżką oliwy.
- Na cebulę i czosnek układam udka. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 50-60 minut w opcji góra-dół. Od czasu do czasu mieszam warzywa. Jeżeli całość zbyt mocno zrumieni się to nakrywam formę papierem do pieczenia (niezbyt szczelnie).
Uwagi:
- Na spodzie formy do pieczenia zostanie dużo soków z mięsa i warzyw. Jeżeli chcesz je wykorzystać to do gorącego płynu dodaj odrobinę mielonego lnu, który zagęści sos.
- Można wykorzystać dowolne warzywa. Nada się pietruszka, ziemniak, groszek (taki wariant widoczny jest na zdjęciu poniżej).
