To idealne śniadanie, które przygotujesz wygłodniałemu maluchowi dosłownie w kilka minut (pod warunkiem, że masz w lodówce zapas kaszy jaglanej). To także świetny patent na wykorzystanie nadmiaru ugotowanej jaglanki, która krzyczy „Zjedz mnie!”.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama

Truskawkowo-pomarańczowy budyń jaglany
2018-03-13 13:40:20

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (u mnie serek Bieluch)
- 1 pomarańcza
- 10-12 truskawek (poza sezonem mrożone)
- amarantus ekspandowany do posypania
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną zalewam ciepłą wodą i płuczę kilka razy aż będzie czysta. Wypłukaną kaszę zalewam wodą - minimum dwa razy tyle płynu co kaszy. Gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmuję z palnika i pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki. Wystudzoną kaszę jaglaną przechowuję w lodówce do 4 dni.
- Jeżeli używam mrożonych truskawek to wyciągam je odpowiednio wcześniej aby rozmarzły.
- Odmierzam porcję kaszy jaglanej i wkładam ją do miski. Dodaję jogurt, obraną pomarańczę i truskawki. Całość blenduję na jednolity mus.
- Przekładam budyń do miseczek i posypuję go amarantusem ekspandowanym.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
