Nasz tort na roczek nie był idealny. Zamówiłam go w cukierni tak, aby smakował przede wszystkim gościom. Kalina mając 12 miesięcy nie była zbyt zainteresowana jedzeniem pokarmów stałych, dlatego nie przejmowałam się ilością cukru w składzie. Sytuacja zmieniła się, gdy musiałam przygotować tort na drugie urodziny dziecka. Solenizantka nie tylko brała aktywny udział w pieczeniu, ale też zjadła niemałą porcję. Zależało mi na tym, aby był on nie tylko smaczny, ale też pożywny. Padło na tort leśny mech, który w składzie ma szpinak i twaróg.

Tort szpinakowy z truskawkami
2018-04-18 13:17:22

Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
45 min
Składniki na biszkopt
- 3 jajka
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 ml oleju rzepakowego
- 60 gram cukru trzcinowego nierafinowanego
- 140 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, bez fosforanów)
- sok z 1/2 pomarańczy
Składniki na krem
- 200 g truskawek (poza sezonem mrożone)
- 250 g twarogu śmietankowego (u mnie ze Strzałkowa, można dać serek ricotta lub mascarpone)
- odrobina twarogu do posypani wierzchu
Sposób przygotowania
- Do miski przesiewam mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dodaję proszek do pieczenia i sodę. Miesza suche składniki.
- Szpinak myję i osuszam ręcznikiem. Umieszczam w kielichu blendera i dolewam olej. Miksuję całość na gładką masę.
- Oddzielam żółtka od białek. Białka umieszczam w misce miksera i ubijam na sztywną pianę.
- Zwalniam nieco obroty miksera. Małymi porcjami do ubijających się białek dodaję cukier. Nadal mieszam całość.
- Kolejno dodaję po jednym żółtku i dalej ubijam.
- Ubijając ciasto na średnich obrotach małymi porcjami dodaję masę szpinakową. Mieszam jeszcze przez chwilę.
- Zmniejszam obroty miksera do minimum i zaczynam dosypywać mąkę. Cały czas miksując dodaję po jednej łyżce suchych składników.
- Gdy masa jest gotowa włączam piekarnik na 170 stopni. Przekładam ciasto do formy (wykorzystałam silikonową). Jeżeli używasz zwykłej tortownicy to jej dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
- Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekę przez 45 minut (lub do suchego patyczka) w opcji z termoobiegiem.
- Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam ciasto na kolejne 10 minut. Następnie wyjmuję ciasto z formy i studzę na kratce.
- Gdy biszkopt jest już zimny odcinam jego wierzch i rozgniatam na okruszki. Pozostały biszkopt kroję na dwa blaty. Wyciskam sok z połowy pomarańczy i nasączam nim oba blaty biszkoptu.
- Do kielicha blendera wkładam twaróg i truskawki. Korzystając z truskawek mrożonych należy wyciągnąć je z zamrażalnika kilka godzin wcześniej, aby rozmarzły. Do kremu należy wykorzystać tylko owoce bez wody, którą puściły podczas rozmarzania. Miksuję całość na gładką masę.
- Spód biszkoptu smaruję obficie kremem truskawkowym. Nakładam na niego drugą warstwę biszkoptu i ponownie ją smaruję. Górę posypuję rozkruszonym biszkoptem i okruszkami białego sera.
- Tort umieszczam w lodówce na minimum 2 godziny, aby masa stężała.
Uwagi
- Mąki bezglutenowe można zamienić na mąkę pszenną.
- Jeżeli używasz zwykłego białego sera to koniecznie dodaj do niego odrobinę jogurtu lub serka mascarpone. W przeciwnym razie masa będzie zbyt sucha.
- Biszkopt można upiec dzień wcześniej, a w dniu urodzin posmarować go kremem.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
