Tort szpinakowy z truskawkami. Bez glutenu. BLW.

Nasz tort na roczek nie był idealny. Zamówiłam go w cukierni tak, aby smakował przede wszystkim gościom. Kalina mając 12 miesięcy nie była zbyt zainteresowana jedzeniem pokarmów stałych, dlatego nie przejmowałam się ilością cukru w składzie. Sytuacja zmieniła się, gdy musiałam przygotować tort na drugie urodziny dziecka. Solenizantka nie tylko brała aktywny udział w pieczeniu, ale też zjadła niemałą porcję. Zależało mi na tym, aby był on nie tylko smaczny, ale też pożywny. Padło na tort leśny mech, który w składzie ma szpinak i twaróg. 

tort szpinakowy leśny mech z truskawkami

tort szpinakowy leśny mech z truskawkami

Tort szpinakowy z truskawkami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
45 min
Składniki na biszkopt
  1. 3 jajka
  2. 200 g świeżego szpinaku
  3. 150 ml oleju rzepakowego
  4. 60 gram cukru trzcinowego nierafinowanego
  5. 140 g mąki ryżowej
  6. 100 g mąki ziemniaczanej
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  8. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, bez fosforanów)
  9. sok z 1/2 pomarańczy
Składniki na krem
  1. 200 g truskawek (poza sezonem mrożone)
  2. 250 g twarogu śmietankowego (u mnie ze Strzałkowa, można dać serek ricotta lub mascarpone)
  3. odrobina twarogu do posypani wierzchu
Sposób przygotowania
  1. Do miski przesiewam mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dodaję proszek do pieczenia i sodę. Miesza suche składniki.
  2. Szpinak myję i osuszam ręcznikiem. Umieszczam w kielichu blendera i dolewam olej. Miksuję całość na gładką masę.
  3. Oddzielam żółtka od białek. Białka umieszczam w misce miksera i ubijam na sztywną pianę.
  4. Zwalniam nieco obroty miksera. Małymi porcjami do ubijających się białek dodaję cukier. Nadal mieszam całość.
  5. Kolejno dodaję po jednym żółtku i dalej ubijam.
  6. Ubijając ciasto na średnich obrotach małymi porcjami dodaję masę szpinakową. Mieszam jeszcze przez chwilę.
  7. Zmniejszam obroty miksera do minimum i zaczynam dosypywać mąkę. Cały czas miksując dodaję po jednej łyżce suchych składników.
  8. Gdy masa jest gotowa włączam piekarnik na 170 stopni. Przekładam ciasto do formy (wykorzystałam silikonową). Jeżeli używasz zwykłej tortownicy to jej dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
  9. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekę przez 45 minut (lub do suchego patyczka) w opcji z termoobiegiem.
  10. Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam ciasto na kolejne 10 minut. Następnie wyjmuję ciasto z formy i studzę na kratce.
  11. Gdy biszkopt jest już zimny odcinam jego wierzch i rozgniatam na okruszki. Pozostały biszkopt kroję na dwa blaty. Wyciskam sok z połowy pomarańczy i nasączam nim oba blaty biszkoptu.
  12. Do kielicha blendera wkładam twaróg i truskawki. Korzystając z truskawek mrożonych należy wyciągnąć je z zamrażalnika kilka godzin wcześniej, aby rozmarzły. Do kremu należy wykorzystać tylko owoce bez wody, którą puściły podczas rozmarzania. Miksuję całość na gładką masę.
  13. Spód biszkoptu smaruję obficie kremem truskawkowym. Nakładam na niego drugą warstwę biszkoptu i ponownie ją smaruję. Górę posypuję rozkruszonym biszkoptem i okruszkami białego sera.
  14. Tort umieszczam w lodówce na minimum 2 godziny, aby masa stężała.
Uwagi
  1. Mąki bezglutenowe można zamienić na mąkę pszenną.
  2. Jeżeli używasz zwykłego białego sera to koniecznie dodaj do niego odrobinę jogurtu lub serka mascarpone. W przeciwnym razie masa będzie zbyt sucha.
  3. Biszkopt można upiec dzień wcześniej, a w dniu urodzin posmarować go kremem.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
tort szpinakowy leśny mech z truskawkami

tort szpinakowy leśny mech z truskawkami

tort szpinakowy leśny mech z truskawkami

tort szpinakowy leśny mech z truskawkami

tort szpinakowy leśny mech z truskawkami

tort szpinakowy leśny mech z truskawkami

tort szpinakowy leśny mech z truskawkami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *