Na roczek, urodziny taty, dzień matki lub bez okazji. Taki tort to samo zdrowie i z czystym sumieniem można podać go maluszkowi. Jest smaczny, a na dodatek zawiera warzywo i orzechy. Czy można chcieć czegoś więcej?

Tort marchewkowy z orzechami i truskawkami
2018-05-26 14:52:15

Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
50 min
Składniki na marchewkowy biszkopt
- 3 jajka
- 60 g cukru kokosowego
- 220 g marchewki (2 średnie)
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g mąki owsianej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml oleju
- sok z 1/2 pomarańczy
Składniki na krem truskawkowy
- 1 opakowanie serka marcarpone (użyłam marki Piątnica)
- 5 dużych truskawek + kilka do ozdobienia
- 1 łyżeczka miodu (lub więcej wedle preferencji)
Sposób przygotowania
- Orzechy umieszczam w malakserze i rozdrabniam. Powinny powstać drobne okruszki.
- Do miski przesiewam mąkę owsianą i ziemniaczaną. Dodaję proszek do pieczenia i sodę. Mieszam suche składniki.
- Marchewkę myję, obieram i wrzucam do malaksera. Rozdrabniam najbardziej jak się da. Można też zetrzeć na tarce.
- Oddzielam żółtka od białek. Białka umieszczam w misce miksera i ubijam na sztywną pianę.
- Zwalniam nieco obroty miksera. Małymi porcjami do ubijających się białek dodaję cukier. Nadal mieszam całość.
- Do żółtek dodaję rozdrobnioną marchewkę i olej. Blenduję całość możliwie najdokładniej.
- Zwalniam obroty miksera do minimum. Do białek dodaję mus marchewkowy. Wykładam po jednej łyżce i czekam aż połączy się z białkami.
- Cały czas mieszając dodaję po jednej łyżce orzechów. To samo robię z przygotowanymi wcześniej suchymi składnikami. Po dodaniu ostatniej łyżki mieszam jeszcze przez chwilę. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale dobrze napowietrzone.
- Gdy ciasto jest gotowe przekładam je do formy. Ja użyłam silikonowej formy w kształci sera, ale klasyczna tortownica też się nada.
- Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Gdy jest gorący wkładam do niego formę z ciastem. Piekę ok 50 minut (lub do suchego patyczka) w opcji z termoobiegiem.
- Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam ciasto na kolejne 10 minut. Następnie wyjmuję ciasto z formy i studzę na kratce. Ścinam ewentualne nierówności.
- Wyciskam sok z pomarańczy i nasączam nim biszkopt.
- 5 dużych truskawek blenduję na mus. Dodaję do nich serek mascarpone i miód. Miksuję całość na jednolity mus. Gdy krem jest gotowy smaruję nim wierzch i boki tortu. Pozostałymi truskawkami ozdabiam ciasto.
- Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa stężała. Wyciągam z lodówki tuż przed podaniem.
Uwagi
- Biszkopt można upiec dzień wcześniej, a w dniu podania posmarować go kremem.
- Nie zamieniaj cukru na płynne słodziwo (np. syrop klonowy lub daktylowy), ponieważ możesz otrzymać zakalec.
- Krem mascarpone można zamienić na bitą śmietankę kokosową.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
