Tort marchewkowy z orzechami i truskawkami. BLW.

Na roczek, urodziny taty, dzień matki lub bez okazji. Taki tort to samo zdrowie i z czystym sumieniem można podać go maluszkowi. Jest smaczny, a na dodatek zawiera warzywo i orzechy. Czy można chcieć czegoś więcej?

Tort marchewkowy z orzechami i truskawkami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
50 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
50 min
Składniki na marchewkowy biszkopt
  1. 3 jajka
  2. 60 g cukru kokosowego
  3. 220 g marchewki (2 średnie)
  4. 100 g orzechów włoskich
  5. 100 g mąki owsianej
  6. 40 g mąki ziemniaczanej
  7. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  8. 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  9. 100 ml oleju
  10. sok z 1/2 pomarańczy
Składniki na krem truskawkowy
  1. 1 opakowanie serka marcarpone (użyłam marki Piątnica)
  2. 5 dużych truskawek + kilka do ozdobienia
  3. 1 łyżeczka miodu (lub więcej wedle preferencji)
Sposób przygotowania
  1. Orzechy umieszczam w malakserze i rozdrabniam. Powinny powstać drobne okruszki.
  2. Do miski przesiewam mąkę owsianą i ziemniaczaną. Dodaję proszek do pieczenia i sodę. Mieszam suche składniki.
  3. Marchewkę myję, obieram i wrzucam do malaksera. Rozdrabniam najbardziej jak się da. Można też zetrzeć na tarce.
  4. Oddzielam żółtka od białek. Białka umieszczam w misce miksera i ubijam na sztywną pianę.
  5. Zwalniam nieco obroty miksera. Małymi porcjami do ubijających się białek dodaję cukier. Nadal mieszam całość.
  6. Do żółtek dodaję rozdrobnioną marchewkę i olej. Blenduję całość możliwie najdokładniej.
  7. Zwalniam obroty miksera do minimum. Do białek dodaję mus marchewkowy. Wykładam po jednej łyżce i czekam aż połączy się z białkami.
  8. Cały czas mieszając dodaję po jednej łyżce orzechów. To samo robię z przygotowanymi wcześniej suchymi składnikami. Po dodaniu ostatniej łyżki mieszam jeszcze przez chwilę. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale dobrze napowietrzone.
  9. Gdy ciasto jest gotowe przekładam je do formy. Ja użyłam silikonowej formy w kształci sera, ale klasyczna tortownica też się nada.
  10. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Gdy jest gorący wkładam do niego formę z ciastem. Piekę ok 50 minut (lub do suchego patyczka) w opcji z termoobiegiem.
  11. Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam ciasto na kolejne 10 minut. Następnie wyjmuję ciasto z formy i studzę na kratce. Ścinam ewentualne nierówności.
  12. Wyciskam sok z pomarańczy i nasączam nim biszkopt.
  13. 5 dużych truskawek blenduję na mus. Dodaję do nich serek mascarpone i miód. Miksuję całość na jednolity mus. Gdy krem jest gotowy smaruję nim wierzch i boki tortu. Pozostałymi truskawkami ozdabiam ciasto.
  14. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa stężała. Wyciągam z lodówki tuż przed podaniem.
Uwagi
  1. Biszkopt można upiec dzień wcześniej, a w dniu podania posmarować go kremem.
  2. Nie zamieniaj cukru na płynne słodziwo (np. syrop klonowy lub daktylowy), ponieważ możesz otrzymać zakalec.
  3. Krem mascarpone można zamienić na bitą śmietankę kokosową.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
tort marchewkowy z orzechami i truskawkami

tort marchewkowy z orzechami i truskawkami   tort marchewkowy z orzechami i truskawkami

tort marchewkowy z orzechami i truskawkami

tort marchewkowy z orzechami i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *