Szynka pieczona w ziołach z czosnkiem. BLW.

Szynka z tego przepisu to prawdziwy majstersztyk. Nawet mój mięsny niejadek skusił się na kilka kawałków. Mięso jest niezwykle miękkie i delikatne, a przy tym szalenie aromatyczne. Majeranek i czosnek na prawdę robią robotę. Nie potrzeba żadnych wzmacniaczy i polepszaczy smaku. Pierwotnie zaplanowałam, że z jednego kawałka zrobię po prostu wędlinę na kanapki. Niemniej mięso wyszło tak dobre, że podałam od razu po wyjęciu z piekarnika zaserwowałam je na obiad z pieczonym kalafiorem, faszerowanym pomidorem i domowymi frytami. Wyszedł posiłek idealny – tata dostał mięcho, a Kalina frytki 😂.

W związku z tym, że moja córka je śladowe ilości mięsa to do jego przygotowania dodaję sól. Jeżeli Twój maluch lubi takie wędliny to spokojnie możesz przygotować szynkę bez dodatku soli. Mięso i tak będzie smaczne dzięki czosnkowi i majerankowi. 

Szynka pieczona w ziołach z czosnkiem
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 300 g szynki wieprzowej
  2. 4 ząbki czosnku
  3. 2 łyżki majeranku
  4. 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
  5. 1 łyżeczka oleju
  6. 1 łyżeczka soli himalajskiej (można pominąć dla dzieci poniżej roku)
  7. świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
  1. Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym i robię w nim głębokie nacięcia.
  2. Ząbki czosnku kroję na pół. Każdy kawałek wciskam w przygotowane otwory w mięsie. Mięso smaruję tłuszczem, a następnie wcieram w nie przyprawy.
  3. Tak przygotowaną szynkę zawijam w papier do pieczenia i umieszczam w lodówce na minimum 8 godzin. Im dłużej poleży tym bardziej aromatyczna będzie.
  4. Zamarynowane mięso wstawiam do zimnego piekarnika. Ustawiam 190 stopni w opcji góra-dół. Piekę ok 1 godziny.
  5. Ciepłe mięso kroję w plasterki i podaję do obiadu. Po ostygnięciu przechowuję w lodowce i serwuję na kanapki.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Szynka pieczona w ziołach i z czosnkiem. BLW.

Szynka pieczona w ziołach i z czosnkiem. BLW.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *