Moje dziecko to jajożerca. I dobrze, skoro młoda nie chce jeść mięsa to chociaż tak przemycam jej żelazo w diecie. Ile jednak można jeść tradycyjną jajecznicę? Czasami na samą myśl o tym, że znowu mają być jajka na śniadanie zaczynam tęsknić za owsianką. Aby urozmaicić nasze posiłki do jajek dodaję różne warzywa. Pomidory, paprykę, szpinak, por, kiełki – zasadniczo upchnąć można niemalże wszystko. Naszym ulubionym połączeniem jest jednak jarmuż i suszone pomidory.

Szybki omlet z jarmużem i suszonymi pomidorami
2017-04-05 10:03:48

Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
15 min
Lista składników
- 3 jajka
- 6 suszonych pomidorów
- garść jarmużu
- 1 łyżeczka tłuszczu (u mnie domowa zalewa z pomidorów)
- ulubione zioła i przyprawy, np. zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Pomidorki drobno siekam. Jarmuż myję i rozrywam liście pozbywając się twardych części łodygi.
- Umieszczam warzywa na rozgrzanej patelni i dolewam oliwę. Doprawiamy ziołami i przykrywam patelnię. Duszę przez 3-4 minuty aż jarmuż zrobi się miękki. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody, aby warzywa nie przypaliły się.
- Do miseczki wbijam jajka i roztrzepuję je. Wylewam masę na patelnię tak, aby równomiernie pokryła pomidory i jarmuż. Ponownie przykrywam patelnię i duszę 2 minuty z każdej strony lub do momentu aż jajka będą odpowiednio ścięte.
Uwagi
- Jajka przygotowuję na patelni, która nie wymaga używania tłuszczu i nic do niej nie przywiera. Jeżeli nie masz takiej to koniecznie dodaje więcej tłuszczu (np. masła lub oliwy).
- Z podanej ilości jajek robię śniadanie dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
