Omlet to danie idealne na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser. Moja wersja wzbogacona została szpinakiem i ma piękny zielony kolor. Dodatkowo nie wymaga oddzielania żółtek od białek, czego szczególne nie lubię.
Na zdjęciu znajdują się klocki Kubix Janod.

Szpinakowy omlet z owocami
Lista składników:
- 3 jajka
- 50 g świeżego szpinaku
- 60 ml wody (można dać mleko)
- 70 g maki (u mnie pół na pół pszennej i gryczanej)
- 1 banan
- 2 morele
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca (można pominąć lub dać inne chrupiące dodatki, np. migdały)
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Owoce myję i kroję w kostkę.
- Szpinak myję i umieszczam w kielichu blendera. Dolewam wodę i całość miksuję, aż powstanie jednolity „koktajl”.
- Do wysokiej miski wbijam jajka. Za pomocą miksera ubijam je ma wysokich obrotach aż powstanie piana. Zmniejszam obroty miksera i powoli dolewam szpinakowy mus. Następnie cały czas powoli miksując po 1 łyżce dosypuję mąkę. Powinna powstać puszysta masa.
- Na patelnię wylewam olej i rozsmarowuję go za pomocą pędzelka. Nagrzewam patelnię, a gdy jest gorąca zmniejszam moc palnika o połowę.
- Wylewam ciasto na patelnię i delikatnie układam na nim owoce. Całość posypuję kakaowcem. Nakrywam patelnię szczelną pokrywką i „smażę” omlet przez 10-15 minut lub do momentu aż jajka zetną się. Nie należy obracać omletu na drugą stronę.
- Gdy omlet jest gotowy ostrożnie zsuwam go na talerz. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam posiłek dla 3 osób. Omlet podałam na drugie śniadanie.


