Szpinakowe muffinki bez glutenu i mleka. BLW.

Przemycania warzyw do diety trzylatka ciąg dalszy. Tym razem przerobiłam nasze ulubione czekoladowe muffinki na zielone babeczki ze szpinakiem. Przy okazji pozbyłam się lekko zwiędłych liści szpinaku, których nie zużyłam w całości do naleśników. Nieco obawiałam się tego eksperymentu, niemniej Kalina ostatecznie była zachwycona. Muffinki dostała na podwieczorek po przedszkolu. Dwie sztuki zniknęły w mgnieniu oka. Następnym razem koniecznie muszę zrobić z podwójnej porcji, bo smakowały nie tylko dziecku. 

Tłem do zdjęć jest książka Miasteczko Mamoko

Szpinakowe muffinki bez glutenu i mleka BLW

Szpinakowe muffinki dla dzieci

Lista składników:

  • 100 g świeżego szpinaku (duża garść)
  • 1 jajko
  • 1 banan 
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej 
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  • Do miski wbijam jajko, dodaję banana i umyty szpinak oraz wlewam olej. Całość dokładnie blenduję.
  • Do powstałej masy dosypuję mąkę gryczaną i kokosową oraz proszek do pieczenia. Mieszam wszystkie składniki. Ciasto będzie mieć luźną konsystencję.
  • Przekładam ciasto do foremek na muffinki maksymalnie do 3/4 wysokości – babeczki będą mocno rosnąć. Używam silikonowych foremek, które nie wymagają natłuszczania i stosowania papilotek.
  • Wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę ok 15 minut w opcji z termoobiegiem.
  • Po upieczeniu studzę na kratce.

Uwagi:

  • Z podanych ilości upiekłam 5 małych babeczek. 
Szpinakowe muffinki bez glutenu i mleka BLW
Szpinakowe muffinki bez glutenu i mleka BLW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *