Przemycania warzyw do diety trzylatka ciąg dalszy. Tym razem przerobiłam nasze ulubione czekoladowe muffinki na zielone babeczki ze szpinakiem. Przy okazji pozbyłam się lekko zwiędłych liści szpinaku, których nie zużyłam w całości do naleśników. Nieco obawiałam się tego eksperymentu, niemniej Kalina ostatecznie była zachwycona. Muffinki dostała na podwieczorek po przedszkolu. Dwie sztuki zniknęły w mgnieniu oka. Następnym razem koniecznie muszę zrobić z podwójnej porcji, bo smakowały nie tylko dziecku.
Tłem do zdjęć jest książka Miasteczko Mamoko.

Szpinakowe muffinki dla dzieci
Lista składników:
- 100 g świeżego szpinaku (duża garść)
- 1 jajko
- 1 banan
- 1 łyżka oleju
- 2 czubate łyżki mąki gryczanej
- 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Do miski wbijam jajko, dodaję banana i umyty szpinak oraz wlewam olej. Całość dokładnie blenduję.
- Do powstałej masy dosypuję mąkę gryczaną i kokosową oraz proszek do pieczenia. Mieszam wszystkie składniki. Ciasto będzie mieć luźną konsystencję.
- Przekładam ciasto do foremek na muffinki maksymalnie do 3/4 wysokości – babeczki będą mocno rosnąć. Używam silikonowych foremek, które nie wymagają natłuszczania i stosowania papilotek.
- Wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę ok 15 minut w opcji z termoobiegiem.
- Po upieczeniu studzę na kratce.
Uwagi:
- Z podanych ilości upiekłam 5 małych babeczek.

