Są takie dni, że nie mam ochoty na gotowanie i przypalam wodę w czajniku. Wiadomo, nawet blogerzy kulinarni mają chwile kryzysu i nie powinni zaglądać do kuchni. Bywa też tak, że zwyczajnie nie mam pomysłu na posiłek, a głodne dziecko próbuje włamać się do lodówki. Wówczas ratuje mnie blender i mój ukochany jarmuż, którego zawsze mam zapas pod ręką. Wyczarować z niego można dowolny koktajl. Dodając do smoothie ulubione płatki powstaje sycący posiłek, który z łatwością zaspokaja głód. Koktajl z jarmużu i ananasa tak zasmakował Kalince, że wciągnęła ponad 200 ml.

Sycący koktajl z jarmużu i ananasa
2017-09-10 20:46:48

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- 2 garście jarmużu
- 1/2 dojrzałego ananasa (jeżeli nie masz mocno dojrzałego i słodkiego ananasa to daj połowę zalecanej ilości oraz 1 banana, niedojrzały ananas jest ostry w smaku)
- 10 łyżek płatków orkiszowych (można dać owsiane, żytnie lub jęczmienne)
- 1 garść rodzynek
- 400 ml maślanki (można dać kefir lub mleko roślinne)
- sok z 1/4 cytryny
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieszczam w dzbanku i blenduję. Miksuję przez kilka minut na wysokich obrotach, aby płatki i jarmuż dobrze rozdrobniły się. Przelewam do szklanek i podaję z szeroką słomką.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Przepadam za takimi koktajlami 🙂