Nie lubię marnować jedzenia. Tata Kalinki śmieje się za każdym razem, gdy wspominam, że jakieś ciastka lub babeczki powstały z resztek śniadania czy wczorajszej kolacji. Wyrzucanie jedzenia jest dla mnie jednoznaczne z wyrzucaniem pieniędzy. Znam lepsze sposoby na ich przetracanie. Gdy z obiadu zostało mi nieco kaszy i gotowanego batata postanowiłam przerobić je na podwieczorek. Dodałam dojrzałe mango i deser dla całej rodziny gotowy był w kilka minut. A Wy jakie macie patenty na resztki z lodówki?

Sycący deser z mango i resztek obiadu
2017-07-26 21:55:07

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (lub dowolnej innej)
- kawałek batata (ok 1/2 szklanki musu)
- sok z 1/4 limonki (lub cytryny)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe, można dać krowie lub wodę)
Sposób przygotowania
- Mango myję, obieram i oddzielamy od pestki. Wrzucam kawałki do kielicha blendera. Dodaję ugotowaną kaszę i ugotowanego batata. Dolewam sok z limonki oraz mleko migdałowe. Miksuję na gładki krem. Jeżeli mus jest zbyt gęsty to dodaj więcej mleka.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
