Wiosna przyszła, więc coraz cześciej spędzamy czas poza domem. Osobiście nie akceptuję jedzenia ze słoiczków i używam ich wyłącznie w bardzo kryzysowych sytuacjach. Wolę jednak wyjść z domu spóźniona z własnym kateringiem, niż kupować jedzenie dla dziecka w drogerii. Zresztą przygotowanie makaronu z pesto nie zajmuje więcej czasu niż zagotowanie wody. A makaron wiadomo, zawsze wchodzi. Niejeden ciekawy sos skomponować można bez gotowania używając wyłącznie blendera. Wystarczą świeże zioła i klasyczne dodatki. Przyznam szczerze, że zazwyczaj szykuję większą porcję, aby samemu skorzystać i zjeść ciepły obiad na świeżym powietrzu. Makaron pakuję do termosu Skip Hop.

Spacerowy makaron z pesto bazyliowym
2017-03-28 22:00:00

Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Łączny czas
15 min
Lista składników
- garść makaronu (u nas kukurydziane świderki)
- garść świeżej bazylii
- 2 suszone pomidory odsączone z zalewy
- 1 łyżka zalewy z pomidorów (u mnie domowa ziołowo-czosnkowa oliwa)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka pestek dyni
Sposób przygotowania
- Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Gdy jest już miękki odlewam wodę i przekładam go do termosu.
- Wszystkie składniki na pesto umieszczam w kielichu blendera i miksuję. Celowo nie robię gładkiej pasty, aby czuć było fakturę sosu.
- Przekładam sos do makaronu, mieszam i zakręcam, aby danie zachowało odpowiednią temperaturę.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/