Jak często masz tak, że chcesz zjeść na śniadanie coś sycącego, ale nie masz ochoty na kolejną zwykłą owsiankę i jaglanką. U nas dodatkowo pojawia się jeszcze faktor czasu. Jedzenie musi być podane w ciagu kilku minut od przebudzenia. Kalina ledwo otworzy oczy, a już woła „am, mniam, mniam!”. Koktajle z dodatkiem płatków zbożowych ratują mnie w takiej sytuacji. Mały brzuszek jest pełen, a ja na spokojnie mogę otworzyć oczy.

Śniadaniowy koktajl z nocnej owsianki
2017-11-22 14:48:04

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)
- garść rodzynek
- 3/4 szklanki kerifu naturalnego + 3 łyżki do namoczenia chia
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1 banan
- 3 mandarynki
- 1/2 łyżki sproszkowanego buraka (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki miodu (u mnie z maliny leśnej, można zastąpić syropem klonowym lub innym slodziwem)
- 1/4 szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej do miski wsypuję płatki owsiane i rodzinki. Zalewam je kefirem, nakrywam pokrywką i odstawiam do namoczenia przez noc. To samo robię z nasionami chia - namaczam je w kefirze w małej miseczce.
- Następnego dnia rano do miski z płatkami owsianymi dodaję banana, mandarynki (uwaga na pestki), miód i sproszkowanego buraka. Wszystko dokładnie blenduję przez kilka minut (ważne, aby płatki rozdrobniły się).
- Dolewam ciepłą wodę i namoczone nasiona chia. Mieszam całość i przelewam do kubków.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje koktajlu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
