Śniadaniowe placuszki z kaszy gryczanej. BLW.

Moje dziecko mając 12 miesięcy jada 4 posiłki stałe w ciągu dnia. Do tego jakieś drobne przekąski w postaci świeżych lub suszonych owoców. Staram się nie dawać gotowców, chrupek kukurydzianych i wafli ryżowych. Trzymam je w szafie na czarną godzinę. Zdrowe żywienie dziecka wymaga wielu poświęceń, dobrej organizacji oraz pomysłowości. Metodą prób i błędów odkrywa się ulubione smaki malucha. Często trzeba liczyć się z porażką i wrócić do kuchni z ledwo tkniętym posiłkiem, aby wyciągnąć z lodówki jogurt, który zawsze wchodzi (dobrze chociaż, że naturalnym). Aby nie wyrzucać zbyt wiele jedzenia nauczyłam się przerabiać niezjedzone dania w inne i serwować to samo w zmienionej formie na kolejny posiłek. Wszelkie owoce i warzywa lądują w koktajlach, a kasze przerabiam na placuszki, babeczki i ciasteczka. W ten sposób oszczędzam nie tylko czas, ale też pieniądze. U nas hitem są placuszki z kaszy gryczanej. 

Kalinka je z talerza Skip Hop

Placuszki z kaszy gryczanej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Łączny czas
10 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Łączny czas
10 min
Lista składników
  1. 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  2. 1 jajko
  3. 1 łyżka mąki (u mnie gryczana, ale może być dowolna)
  4. 1 łyżeczka oleju (dowolny, może być kokosowy)
  5. szczypta cynamonu
  6. szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
  1. Kaszę gryczaną należy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Najlepiej wykorzystać kaszę, która została ze śniadania lub obiadu. Może być z dnia poprzedniego, jeżeli była przechowywana w lodówce.
  2. Do miski wbijam jajko i roztrzepuję je widelcem. Dodaję pozostałe składniki i mieszam, aby połączyły się ze sobą. Olej kokosowy należy wcześniej nieco podgrzać, aby rozpuścił się.
  3. Wykładam ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię. Wykorzystuję specjalną patelnię do naleśników, więc smażę bez dodatkowej ilości tłuszczu. Nada się każda patelnia z powierzchnią teflonową.
Uwagi
  1. Z podanych ilości powstanie ok 7 placuszków.
  2. Placki podaję z kremowym serkiem kozim i dżemem z czarnej porzeczki.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *