Nie ma sezonu jagodowego bez jagodzianek. A właściwie nie było do tej pory. Od kiedy zostałam mamą ułatwiam sobie życie jak tylko mogę. Zwłaszcza w kuchni chodzę na łatwiznę. Dlatego na rozpoczęcie sezonu na jagody zamiast drożdżówek postanowiłam zaserwować placuszki z jagodami. Na słodkie bułeczki na pewno przyjdzie jeszcze czas.
Placuszki z jagodami to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Podałam je z jogurtem naturalnym, chociaż Kalince najbardziej smakowały bez dodatków. Z podanych proporcji powstało ok 25 placuszków. Wyszły tak sycące, że część dojadaliśmy jeszcze na podwieczorek.
Śniadaniowe placuszki z jagodami
2017-07-17 11:17:15
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450)
- 3/4 szklanki mleka migdałowego (można dać inne roślinne, krowie lub po prostu wodę)
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (zastąpić większą ilością mąki)
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
- 1/2 szklanki jagód
Sposób przygotowania
- Do miski wbijam jajka i ubijam je mikserem aż zacznie powstawać piana.
- Dalej mieszając na niskich obrotach dosypuję małymi porcjami mąkę oraz dolewam mleko i olej. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.
- Ugotowaną kaszę rozdrabniania widelcem. Jagody myję pod bieżącą wodą. Dosypuję jaglankę i owoce po jednej garści i mieszam delikatnie łyżką.
- Rozgrzewam patelnię teflonową (najlepsza jest patelnia typowo do naleśników). Smaruję ją kilkoma kroplami oleju. Wylewam na nią niewielkie porcje ciasta i smażę placuszki.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

Poważnie! Ja daję wodę lub domowe mleko roślinne. Moja córka alergikiem nie jest, niemniej nie chcę obciążać jej mlekiem krowim.