Bywają takie dni, że nie powinnam zbliżać się do kuchni. Przypalam wówczas owsiankę, rozgotowuję warzywa i piekę zakalce. Nawet woda na herbatę nie wychodzi jak trzeba. Czami zdaża się i tak, że kulinarne porażki zamieniają się w spektakularne sukcesy, a z nieudanych gofrów powstają smaczne śniadaniowe placuszki z marchewki.

Śniadaniowe placuszki z marchewki bez glutenu i jajek
2017-06-25 09:45:11

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 100 ml mąki gryczanej
- 100 ml mąki jaglanej
- 100 ml mąki z tapioki (można dać inną skrobię, niemniej tapioka dodaje puszystości)
- 1 marchewka
- 2 łyżki mielonego lnu
- 200 ml maślanki
- 50 ml oleju
- 250 ml wody
- 3 daktyle
- garść pestek dyni
- garść orzechów nerkowca
- garść jagód goji
Sposób przygotowania
- Obraną marchewkę, pestki, orzechy, jagody i daktyle wkladam do kielicha blendera i rozdrabniam, ale nie miksuję na gładką masę. Powinny być wyczuwalne grudki.
- Gotową masę marchewkową przekładam do miski. Dosypuję wszystkie rodzaje mąki i mielony len. Dolewam maślankę, olej i 150 ml wody. Mieszam wszystkie składniki powoli dodając pozostałą ilość wody, jednocześnie oceniając konsystencję. Ciasto nie powinno być zbyt lejące jak na naleśniki.
- Rozgrzewam patelnię do smażenia bez tluszczu i wykladam łyżką cienkie placuszki. Zmniejszam moc palnika o 1/3. Smażę placuszki po 2-3 minuty z każdej strony, delikatnie dociskając je łopatką. Gotowe placki wykladam na ręcznik papierowy i wycieram z ewentualnego tłuszczu (dodany do ciasta).
- Podaję ze świeżymi owocami, twarożkiem i dżemem.
Uwagi
- Jeżeli nie masz mąki gruczanej, jaglanej lub z tapioki to spróbuj z innymi rodzajami. Unikałabym tylko mąki kukurydzianej, która sprawia, że ciasto robi się suche i kruche.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
