Słodkie placuszki dyniowe pełne żelaza. BLW.

Dynia to jedno z bardziej uniwersalnych warzyw. Można ją piec, gotować, smażyć, a nawet jeść na surowo (a właściwie pić jako sok). Intensywnie pomarańczowa dynia to źródło wielu witamin (A, z grupy B, C i PP) i minerałów (m.in. wapń, magnez, potas i żelazo). Dynia to także zwiastun nadchodzącej jesieni i jej ładniejsze oblicze. Dynia w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Przygotowuję z niej muffinki, gofry i placuszki. Piekę ją jak frytki i gotuję z niej zupę. Dodaję dynię do sosów i robię na jej bazie risotto. 

Placuszki dyniowe można przygotować zarówno na wytrawne z cebulą i czosnkiem, jak i na słodko. Zawsze smakują rewelacyjnie. Wybierając ten drugi wariant dodaję do ciasta orzechy, pestki i suszone owoce. Stawiam na dodatki bogate w żelazo, dzięki czemu otrzymuję pełnowartościowy posiłek. Takie placki z powodzeniem można podać na śniadanie, obiad lub kolację. Sprawdzą się także jako jedzonko do zabrania na wynos.

Słodkie placuszki dyniowe
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
  1. 1/2 szklanki startej dyni hokkaido
  2. 2 jajka
  3. 4 łyżki mąki orkiszowej
  4. 1 łyżka mąki z amarantusa
  5. 5 łyżek wody
  6. 3 łyżki oleju rzepakowego
  7. 1 łyżka pestek dyni
  8. 1 łyżka nasion słonecznika
  9. 10 orzechów nerkowca
  10. 5 suszonych moreli (niesiarkowanych)
Sposób przygotowania
  1. Dynię ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do kielicha blendera wkładam orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni i suszone morele. Miksuję, aby powstały drobne okruszki.
  3. Do miski wsypuję mąkę orkiszową i amarantusową. Dodaję zmiksowane bakalie i startą dynię. Wbijam jajka oraz dolewam wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszam.
  4. Rozgrzewam patelnię do smażenia bez tłuszczu (u mnie patelnia do naleśników). Gdy jest już gorąca zmniejszam moc palnika o połowę. Wykładam łyżką porcję ciasta i smażę ok 2-3 minuty z jednej strony. Odwracam placuszki i smażę kolejne 1-2 minuty.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

slodkie placuszki dyniowe

slodkie placuszki dyniowe



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *