O prozdrowotnych właściwościach karobu pisałam już wielokrotnie. Karob przez całą zimę pomagał nam w walce z katarem (karob na katar 👈). Kalina uwielbia wyjadać go łyżką na sucho oraz pije jako „kakao” z miodem (robię na wodzie). Karob dodaję do owsianki, kulek mocy czy domowych czekoladek. Jak już polubi się jego smak to pasuje wszędzie tam gdzie kakao (najbardziej smakuje nam marki BioVegan).
Na zdjęciu znajdują się klocki Kubix Janod.

Nutella karobowa z fasolki mung
Lista składników:
- 1/2 szklanki ugotowanej fasoli mung
- 1/2 banana
- 3 łyżeczki karobu
- 1 łyżeczka melasy karobowej (lub innego słodziwa)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
- Fasolkę wsypuję do miski, zalewam podwójną ilością wody i odstawiam do namoczenia na 6-8 godzin. Następnie odlewam wodę, płuczę pod bieżącą wodą i wsypuję do garnka. Zalewam podwójną ilością czystej wody i gotuję bez przykrycia aż fasola zrobi się miękka. Odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
- Do kielicha blendera wkładam wszystkie składniki i całość dokładnie blenduję, aż powstanie jednolity krem. W razie potrzeby dodaję więcej melasy.
- Przekładam do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowuję w lodówce do 4 dni. Krem karobowy zjedliśmy na kanapkach oraz wykorzystaliśmy jako smarowidło do gofrów cukiniowych.
Uwagi:
- Pasta ma wyczuwalne lekko chrupiące kawałki pestek. Jeżeli chcesz uzyskać gładszą konsystencję to warto je wcześniej zmielić.
- Fasolkę mung można zamienić na inne ulubione strączki. Świetny krem czekoladowy można zrobić na bazie ciecierzycy.
