Kluchy, kluski, kluseczki. Kto ich nie lubi. To szybkie, sycące i smaczne jedzenie, które świetnie sprawdza się w rozszerzaniu diety metodą BLW. A przy okazji można w nich upchnąć mnóstwo warzyw, które niekoniecznie są pierwszym wyborem maluchów (zwłaszcza w okresie neofobii i wybiórczości pokarmowej). Po kluskach dyniowych, buraczkowych leniwych i szpinakowych pierogach przyszedł czas na kluseczki kładzione w pięknym różowym kolorze.
Na zdjęciach znajduje się drewniana układanka marki Goki.

Lista składników:
- 150 gram serka homogenizowanego (użyłam 1 opakowania Bielucha)
- 1 jajko
- 1 upieczony burak
- 75 g (6 łyżek) mąki owsianej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Do miski wkładam serek, buraka i jajko. Całość blenduję na jednolitą masę. Dosypuję mąkę i energicznie mieszam aż składniki połączą się, a ciasto nie będzie mieć grudek. Odstawiam na kilka minut.
- W międzyczasie zagotowuję wodę w dużym garnku. Łyżkę do zupy moczę, a następnie nabieram nią porcję ciasta. Zanurzam łyżkę we wrzątku i delikatnym ruchem zsuwam ciasto do wody. Jednocześnie gotuję 5-6 klusek na raz. Gotuję ok 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Przekładam kluski na durszlak i pozostawiam do ostygnięcia.
- Podaję w roztopionym masłem i malinami.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam porcję na podwieczorek dla dwóch osób.

