
Ryż z jabłkami to zdecydowanie mój comfort food. To wspomnienie dzieciństwa i czasu beztroski. Wracam do tego dania zwłaszcza, gdy nastaje jesień, kończą się letnie owoce, a stragany uginają się od skrzyń z jabłkami. Tym razem przepis wzbogaciłam do dynię, która jest zupełnie niewyczuwalna, a wnosi dodatkową wartość odżywczą.

Ryż zapiekany z jabłkami i dynią
Lista składników:
- 1/2 szklanki ryżu (suchego, nieugotowanego)
- 1 szklanka mleka kokosowego (można dać inne roślinne lub krowie)
- 3 jabłka
- kawałek dyni (ilość jak 1 duże jabłko, użyłam dyni piżmowej)
- garść rodzynek
- 1 czubata łyżka musu kokosowego (można pominać)
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru (można pominąć)
- 2 łyżki migdałów (użyłam słupków, ale można dać płatki)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego lub innego tłuszczu
Sposób przygotowania:
- Ryż płuczę kilka razy w czystej wodzie, przekładam do rondla i zalewam mlekiem kokosowym. Rodzynki drobno siekam i dodaję do garnka.
- Całość gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie mleko i zmięknie. Na koniec dokładam mus kokosowy i mieszam zawartość garnka.
- Jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach, a dynię na drobnych oczkach. Wkładam do miski i dosypuję przyprawy, a następnie mieszam składniki.
- Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą oleju. Na spód wykładam ryż i delikatnie uklepuję. Następnie układam warstwę z jabłek i dyni. Czynność powtarzam do momentu aż wykorzystam wszystkie składniki. Wierzch posypuję migdałami. Naczynie nakrywam pokrywką.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wstawiam zapiekankę do gorącego piekarnika na ok 30 minut. Pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki, dzięki czemu zapiekanka będzie wilgotna.
Uwagi:
- Jeżeli nie masz naczynia żaroodpornego z pokrywką możesz nakryć je folią aluminiową.
- Pieczony ryż można przygotować dzień wcześniej i podać jako ekspresowe śniadanie przed wyjściem do przedszkola czy szkoły. Świetnie daje się jako drugie śniadanie do zabrania na wynos.
