Różowe amarantuski z burakiem. BLW.

Różowe amarantuski z burakiem BLW

Lista składników:

  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego 
  • 1 mały banan lub 2/3 dużego
  • 2 łyżki musu z pieczonego buraka 
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka migdałów w płatkach 
  • 1 łyżeczka kruszonych ziaren kakaowca

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • W misce umieszczam banana, buraka, jajko i olej. Miksuję składniki aż powstanie jednolity mus. Dosypuję mielone siemię oraz amarantus ekspandowany. Mieszam wszystkie składniki. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne należy dosypać więcej amarantusa. 
  • Za pomocą łyżki wykładam ciasto na blaszkę do pieczenia i formuję małe ciasteczka. Każde ciastko posypuję migdałami i kakaowce (dodatki można zmodyfikować lub pominąć). 
  • Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 15 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam ok 12 ciasteczek. 
  • Migdały i kakaowiec można pominąć lub zastąpić innymi ulubionymi dodatkami, np. pestkami dyni lub słonecznikiem. 

Tłem do zdjęć jest książka Kicia Kocia. Witaminowe przyjęcie.

Różowe amarantuski z burakiem BLW
Różowe amarantuski z burakiem BLW