
Lista składników:
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 mały banan lub 2/3 dużego
- 2 łyżki musu z pieczonego buraka
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1 łyżeczka kruszonych ziaren kakaowca
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- W misce umieszczam banana, buraka, jajko i olej. Miksuję składniki aż powstanie jednolity mus. Dosypuję mielone siemię oraz amarantus ekspandowany. Mieszam wszystkie składniki. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne należy dosypać więcej amarantusa.
- Za pomocą łyżki wykładam ciasto na blaszkę do pieczenia i formuję małe ciasteczka. Każde ciastko posypuję migdałami i kakaowce (dodatki można zmodyfikować lub pominąć).
- Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok 15 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam ok 12 ciasteczek.
- Migdały i kakaowiec można pominąć lub zastąpić innymi ulubionymi dodatkami, np. pestkami dyni lub słonecznikiem.
Tłem do zdjęć jest książka Kicia Kocia. Witaminowe przyjęcie.

